Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropský bezpečnostní standard pro školy je opět blíže k cíli!

Dne 17. února 2021 se konal virtuální meeting aktivních členů mezinárodní pracovní skupiny (odborně označované jako WG3 CEN/TC  325), která připravuje textaci Evropského bezpečnostního standardu pro školy. Tuto skupinu již několik let vede přední česká expertka na ochranu měkkých cílů, paní Veronika Fáberová.

V 90 minutách tentokráte zástupci Dánska, Velké Británie, Polska a Norska pod vedením paní Fáberové probrali všechny návrhy na změny v dokumentu. Výsledkem bylo konsensuální řešení a následná definice daného problému v angličtině.
Podobný postup se již dříve odehrál například se zástupci Katalánska, Severního Irska nebo Německa. Ti všichni mají upřímný zájem vyvinout jednotná mezinárodní doporučení, jak by měly být školy zabezpečené.

Tři roky trvalo, než se pracovní skupině podařilo přesvědčit „celou Evropu“ o tom, že takový standard je potřeba i v této oblasti. V různých evropských zemích přitom panují zcela odlišné kulturní, bezpečnostní, ale i historické zvyklosti. Například ve venkovských oblastech Švýcarska se školní budovy ani nezamykají, ale při tom zcela jiné nároky na bezpečnost mají třeba školy ve francouzské Marseille.

I když původní návrh evropského standardu vychází z naší normy ČSN 734400, bylo potřeba udělat hodně úprav a zobecnění požadavků tak, aby norma byla aplikovatelná na celou Evropu.
Skupina do konce dubna 2021 připraví finální znění dokumentu, který se pak vydá na cestu k evropskému hlasování.

Problematika bezpečnosti ve školách patří k prioritám odboru prevence kriminality.


Odbor prevence kriminality

vytisknout  e-mailem