Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropská digitální knihovna

Konzultace 

Evropská komise podpořila práci Nadace Evropská digitální knihovna. „Všichni evropští občané by měli mít možnost těšit se z našeho bohatého kulturního dědictví. Iniciativa je významným krokem k naplnění tohoto cíle,“ konstatovala Viviane Redingová, evropská komisařka pro Informační společnost a média. „Dokazuje závazek evropských kulturních institucí spolupracovat na tom, aby jejich sbírky byly vyhledatelné a přístupné veřejnosti prostřednictvím společných, vícejazyčných přístupových bodů on-line.“ Členy Nadace jsou zástupci klíčových evropských paměťových a informačních asociací. Její stanovy zavazují členy k partnerské spolupráci v těchto oblastech:
  • zajištění přístupu k evropskému kulturnímu a vědeckému dědictví prostřednictvím společného portálu,
  • spolupráce na vytváření a udržitelnosti společného portálu,
  • podněcování aktivit, které povedou ke shromažďování existujícího digitálního obsahu,
  • podpora digitalizace evropského kulturního a vědeckého dědictví.

Evropská digitální knihovna vyvíjí prototyp internetových stránek, který hodlá spustit letos. Ve stejné době, kdy proběhlo její formální ustanovení, vyhlásila Evropská digitální knihovna jako první téma svých stránek MĚSTO.

MĚSTO je široké téma, které umožní na pilotních stránkách přestavit evropskou městskou zkušenost z několika různých perspektiv. Projekt digitální knihovny shromažďuje digitalizovaný obsah evropských archivů, muzeí, audiovizuálních sbírek a knihoven. K objevování dvoutisíciletého spojení mezi evropskými městy využívá mapy, artefakty, fotografie, zvukové nahrávky, filmový materiál, knihy, archivní záznamy a umělecká díla. Dr. Wim van Drimmelen, zakládající člen a ředitel Nizozemské národní knihovny (Koninklijke Bibliotheek), která je hostitelem Evropské digitální knihovny, sdělil: „Archivy, muzea, audiovizuální sbírky a knihovny spolupracují na zajištění toho, aby jejich zdroje byly společně soustřeďovány ve virtuálním světě bez ohledu na to, kde jsou originály uloženy. To je to, co uživatelé očekávají. Nicméně, užitek nebudou mít jen uživatelé. Práce na vytváření společných platforem bude znamenat vznik špičkového fóra pro přenos znalostí mezi jednotlivými skupinami odborníků, což zvýší naši společnou schopnost reagovat na měnící se potřeby uživatelů a zůstat v kontaktu s rychle se vyvíjejícím digitálním prostředím.“ Evropská digitální knihovna představí své pilotní stránkyv listopadu 2008. Poskytnou přímý přístup k nejméně dvěma milionům digitalizovaných knih, fotografií, map, zvukových nahrávek, filmů a archivních záznamů z evropských knihoven, archivů, muzeí a audiovizuálních sbírek. Hostitelem Evropské digitální knihovny je Nizozemská národní knihovna (Koninklijke Bibliotheek) a je vedena Konferencí evropských národních knihoven. Partnerem Evropské digitální knihovny je i Národní knihovna ČR. Tato iniciativa je jednou z vlajkových lodí strategie i2010 Evropské komise pro vytvoření Evropské informační společnosti pro růst a zaměstnanost.

Vít Richter, Národní knihovna ČR

vytisknout  e-mailem