Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ePortál ČSSZ půjde využívat i bez datové schránky. Brzy jen s elektronickou občankou

Služba ePortál České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) nabízí občanům a firmám možnost snadné elektronické komunikace a výměny dat, a snižuje tak velmi výrazně jejich administrativní zátěž. Obliba portálu rychle roste, mnohé občany ale od jeho využívání dosud odrazuje nutnost vlastnit datovou schránku. Změnit by to měl projekt, který připravuje společně Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo vnitra. Jejich zástupci podepsali 16. února 2016 memorandum, které je prvním krokem k úspěšné realizaci projektu, jenž by se měl začít zavádět během letošního roku.  

„Chceme lidem nabídnout kvalitní službu, kterou budou moci využívat, aniž by museli vlastnit datovou schránku nebo si pořizovat kvalifikovaný certifikát. V nejkratším možném termínu chceme přijít s vlastním řešením vydávání přístupových údajů, které umožní maximální možnou měrou rozšířit počet uživatelů,“ řekl první náměstek ministryně pro řízení sekce informačních technologií Robert Baxa.

„Systém zaručené elektronické identifikace prostřednictvím občanského průkazu s čipem bude univerzální nástroj, který bude možné použít pro přístup do jakékoliv portálového řešení informačního systému veřejné správy. Spolupráci v rámci ePortálu vnímám jako pilotní projekt, který budou následovat další instituce, jež chtějí svým klientům zjednodušit a zpříjemnit poskytované služby,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Jaroslav Strouhal.

Podpisem memoranda potvrdili účastníci snahu pomocí vlastního řešení a v co nejkratším termínu maximálně rozšířit počet elektronických podání a přístupů občanů elektronickou formou ke službám ePortálu ČSSZ a současně umožnit bezproblémový přechod na plošný systém přístupu k portálu prostřednictvím elektronického občanského průkazu, jak je budován Ministerstvem vnitra a Správou základních registrů podle „Strategie rozvoje ICT služeb veřejné správy a jejího opatření na zefektivnění ICT služeb“. Ministerstva budou spolupracovat na pilotním provozu zavedení identifikace pomocí elektronického občanského průkazu. Testovací provoz bude spuštěn v letošním roce tak, aby mohl ostrý provoz systému začít již v roce 2017. Bezproblémový přístup do uvedeného portálu by pak měli všichni občané, kteří budou vlastnit nový elektronický občanský průkaz s autentizační funkcí.

Prostřednictvím ePortálu ČSSZ se resort práce a sociálních věcí aktivně podílí na rozvoji eGovernmentu v České republice. Portál umožňuje také vzájemnou komunikaci informačních systémů mezi orgány státní správy, ČSSZ tak může rychle a efektivně poskytovat elektronickou cestou informace, na které mají ze zákona tyto orgány nárok. K rozhraní ePortálu ČSSZ se v loňském roce připojil informační systém Celní správy České republiky a Státního úřadu inspekce práce (SÚIP).

Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo vnitra chtějí vzájemnou spoluprací ukázat cestu pro elektronizaci portálových řešení i dalším orgánům státní správy.

 

Petr Habáň                                                                                             
tiskový mluvčí MPSV                                                                          

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations MV 

 

Zdroj fotografií: MPSV ČR

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem