Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

eGovernment je mrtvý?

Konference 

Do Prahy přijede ve dnech 23.- 25. dubna 2008 více než 200 odborníků na eGovernment, včetně odpovědných vládních činitelů, aby podpořili transfer znalostí a výměnu zkušeností mezi různými evropskými státy v této oblasti.

Eastern European eGovernment days (EEEGov Days 2008) je již šestým ročníkem mezinárodního setkání v podobě vědecké konference. Střídavě ji pořádá v různých členských zemích skupina partnerů z iniciativy Rakouské počítačové společnosti (OCG, www.ocg.at), podporované rakouskou federální vládou. Za Českou republiku konferenci spolupořádá EPMA - Agentura pro evropské projekty a management.

Téma a podtext letošní konference je lehce provokativní a opírá se o výrok Davida Brostera, nového šéfa eGovernment unitu, DG INFSO Evropské komise - „eGovernment is dead“. Tímto uvedl, že „transformace vládnutí“ umožněná informačními a komunikačními technologiemi přestává být módním fenoménem. Naopak se stává hlavním proudem evropských strategií, jak svým podpisem poslední ministerské eGovernment deklarace potvrdila v září minulého roku v Lisabonu i Česká republika.

Transformace ovlivní všechny úrovně vládnutí a zdůrazní různá témata pro hlubší výzkum a analýzu, s ohledem na již existující praktické zkušenosti napříč Evropou a v zámoří. O jakých nových otázkách a vizích bychom měli diskutovat, sdílet je a objevovat? Konference má přilákat inovativní a výhledové příspěvky z výzkumu a praxe na některá z uvedených témat, ale nemusí se jimi omezovat.

Mezi hlavními tématy konference jsou například transformace procesů ve veřejné správě a vládnutí v informační společnosti, spolupráce akademických institucí s veřejnou správou, školení a vzdělávání v eGovernmentu. Zazní také příspěvky o tom, jak centrální úřady čelí novým požadavkům na elektronické služby, jak se dokáží malé a střední firmy orientovat v novém prostředí, jaké mají nové povinnosti a práva díky eGovernmentu nebo jaké jsou trendy a zkušenosti v elektronických službách.

Specifikum konference spočívá v jejím pracovním charakteru, založeném na podrobné konfrontaci vědeckých řešení s aktuálními potřebami praxe. Odráží tím evropský trend posilovat spolupráci a dialog představitelů všech klíčových hráčů občanské společnosti.

Konference bude probíhat pod záštitou ministra vnitra Ivana Langera a primátora hl.m. Prahy Pavla Béma, kteří na konferenci vystoupí.

-zl-

vytisknout  e-mailem