Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvouleté výročí využívání SIS v České republice

Praha 1.září 2009 - Přesně před dvěma lety byl v České republice spuštěn Schengenský informační systém (SIS), společný pátrací systém států schengenského prostoru, jehož prostřednictvím si příslušné orgány vyměňují informaci o vybraných kategoriích osob a věcí (osobách nežádoucích, hledaných či pohřešovaných, odcizených vozidlech apod.). 

Připojením k SIS Česká republika 1. září 2007 splnila jednu z nejdůležitějších podmínek pro plné začlenění do schengenské spolupráce, která pro občany znamená nejen zrušení hraničních kontrol na vnitřních hranicích, ale i větší bezpečnost díky mnohem efektivnější policejní spolupráci.

"Díky Schengenskému informačnímu systému se informace o hledané osobě nebo ukradeném autě dostane k policistům celého Schengenu během několika desítek vteřin," uvádí pplk. Mgr. Michael Weiss, vedoucí oddělení Národní centrály SIRENE a dodává: "něco takového bylo pro nás dříve nemyslitelné."

Od spuštění SIS v ČR bylo vypátráno přes 900 hledaných zločinců a téměř 400 pohřešovaných osob (z toho 115 dětí). Národní centrála SIRENE pro justiční orgány zjišťovala více než 4,5 tisíce pobytů a bylo řešeno přes 4 tisíce nežádoucích cizinců.

Schengenský informační systém se však neomezuje pouze na hledané nebo pohřešované osoby. "Jeho prostřednictvím se získávají i operativní informace ve zvlášť závažných trestních kauzách, stejně jako jsou na jeho základě zajišťována kradená auta nebo doklady" uvádí Michael Weiss a doplňuje: "z pochopitelných důvodů nelze informovat o závažných kauzách, ale lze zmínit, že díky SIS a spolupráci centrál SIRENE bylo vypátráno také přes 1000 vozidel a 1800 dokladů." SIS hrál svou roli i při nedávné zbraňové amnestii, kdy byly identifikovány zbraně hledané jinde v Evropě.

Národní centrála SIRENE má na starosti schengenskou spolupráci a především SIS za českou policii, a tím výrazně prohlubuje součinnost policejních orgánů států Schengenu. V současné době NC SIRENE řeší v průměru 21 zásahů denně. Před spuštěním SIS a zřízením Národní centrály SIRENE bylo tohoto počtu zásahů dosahováno až během několika měsíců. V celkovém souhrnu Národní centrála SIRENE eviduje více než 13 500 zásahů v SIS. To znamená, že za celé období policisté Národní centrály SIRENE zpracovali více jak čtvrt milionu písemností. Od spuštění SIS v ČR vložily české orgány do SIS 1 759 406 záznamů, které jsou k dispozici orgánům všech ostatních 24 schengenských států. Celkově obsahuje SIS v současné době téměř 30 milionů záznamů.

"Výslednost mezinárodní policejní spolupráce díky SIS vzrostla ve stovkách procent. Jedním z důvodů je to, že před připojením k SIS některá pátrání nebyla vůbec možná." Uvádí Weiss. Česká republika je ostatními státy hodnocena jako jeden z nejlépe fungujících států při využívání SIS a spolupráci centrál SIRENE.

  

pplk. Mgr. Pavla Kopecká

Bc. Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


1. září 2009

vytisknout  e-mailem