Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Domovníci preventisté osvědčili teoretické poznatky v reálné rizikové situaci při explozi v Břeclavi

Dne 19. 5. 2020 došlo v sociálně vyloučené lokalitě v Břeclavi v jednom z bytů v třípatrovém domě k explozi. Tlaková vlna rozbila v bytě okna a poničila jeho konstrukci. Exploze, jejíž příčinu policisté vyšetřují, těžce zranil dva muže. Oba byli s těžkými popáleninami převezeni do brněnské nemocnice. Na místě dokonce zasahoval vrtulník letecké záchranné služby.

Byt v nejvyšším podlaží domu výbuch těžce poškodil. Policisté a hasiči evakuovali z domu třicet lidí, a jak upřesnil policejní mluvčí Petr Zámečník, přibližně po dvou hodinách se někteří z obyvatel domu mohli vrátit domů.

Lokalitu, kde došlo k explozi mají na starost Asistenti prevence kriminality společně s Domovníky - preventisty, kteří jsou zapojeni do projektu Ministerstva vnitra "Domovník - preventista, účinný nástroj sociálního začleňování a podpory sociálně situační prevence v obci, reg. č: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_029/0003723". Vzhledem k tomu, že DP zároveň bytový dům i obývají, byli to také první, kteří u vzniklé situace zasahovali, zkontaktovali složky IZS, poskytli ve spolupráci s Asistenty prevence kriminality první pomoc zraněným, pomáhali při evakuaci objektu, poskytovali součinnost hasičům, policii a plynařům, při kontrole všech okolních bytových domů v této lokalitě. "Opravdu jsem ráda, že naše Domovníky-preventisty, konkrétně Dominiku Hečkovou a Petra Gorola máme. Zachovali se jako opravdoví profesionálové, a zde se také ukázala jejich potřebnost, znali lidi, věděli, jak s nimi jednat, jak je uklidnit, poskytnout jím veškeré informace, znali lokalitu, věděli co, kde najít..." uvedla Mgr. Kamila Mokrá, vedoucí oddělení správy nemovitostí odboru majetkového, Břeclav. Místostarosta Břeclavi, Bc. Jakub Matuška uvedl, že projekt Domovník - preventista je projektem s jasnými výsledky. Proto má Břeclav zájem v zaměstnávání DP setrvat i po ukončení pilotního projektu. Výše zmíněný pilotní projekt, v rámci kterého fungují DP, je realizován pod záštitou Ministerstva vnitra od roku 2016, zapojeno bylo 10 obcí.

Další informace o projektu můžete najít na: Domovník - preventista

Informuje: Mgr. Kamila Mokrá, vedoucí oddělení správy nemovitostí odboru majetkového, městský úřad Břeclav

  

Odkazy do noveho okna

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-domovnici

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-domo... 

Detailní náhled

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-hasici

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-hasi... 

Detailní náhled

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-poskozene_okno_v_kuchyni

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-posk... 

Detailní náhled

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-strepy

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-stre... 

Detailní náhled

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-vrtulnik

Domovnik-preventista_-_Breclav_2020-vrtu... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem