Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Česka přiletěly na léčení tři barmské děti

Tři barmské děti ve věku 18 měsíců, 8 a 9 let přiletěly v rámci programu MEDEVAC ve čtvrtek v podvečer do Prahy. Děti trpící vrozenými srdečními vadami, které by nebylo možné v místních podmínkách léčit, se podrobí v pražské Fakultní nemocnici v Motole operaci.  

„Oceňuji, že jsme mohli adekvátně zareagovat na vnitropolitické změny v Barmě, která byla desítky let uzavřena okolnímu světu, a nabídnout léčbu také malým barmským pacientům. Věřím, že naše pomoc přispěje i k budoucím dobrým vztahům s touto zemí," řekl Tomáš Urubek z odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, které program Medevac zajišťuje.   

"Jsme velmi rádi, že se v tomto případě nejedná pouze o jednorázovou aktivitu. Ministerstvo zdravotnictví ČR se dohodlo se zástupci Barmy/Myanmaru na dlouhodobé spolupráci v oblasti zdravotnictví a lékařské vědy," uvedl Marek Ženíšek, 1. náměstek ministra zdravotnictví, a doplnil: "Jedná se o ukázkový příklad toho, jak mohou vnitropolitické změny přinést prospěch k rozvoji vzájemných vztahů."
 
Děti dopravil do České republiky speciál, kterým se z pracovní návštěvy Barmy/Myanmaru vrátil první místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg.
 
Program MEDEVAC spravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Slouží především k léčbě vážně nemocných dětí z oblastí postižených válkou či jinými krizemi, kterým nebylo možné zajistit léčbu v místních podmínkách.
 
Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Jeho rozšíření do Barmy/Myanmaru schválila vláda na začátku července letošního roku. 

 
 
Markéta Andrová
zástupkyně ředitele odboru tisku a PR
a
Vlastimil Sršeň
ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví
 

vytisknout  e-mailem