Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtyřicetileté jubileum Kriminalistiky

prof. JUDr. Jan MUSIL, CSc., předseda redakční rady časopisu Kriminalistika  

V roce 1968, tedy před čtyřiceti lety, vyšlo první číslo tehdy Československé kriminalistiky, za jejíhož nástupce a pokračovatele se Kriminalistika pokládá.
  
Oněch čtyřicet let není zajisté doba nijak závratná, existují instituce a časopisy mnohem starší. Na druhé straně to však není ani údobí nijak krátké – je to více než polovina průměrné délky lidského života; za tu dobu stačí zaniknout mnoho společenských institucí, dokonce i státních útvarů, nepřečkají ji ani mnohé ctihodné vědecké a odborné žurnály.
 
Do osudu lidí i institucí zasáhne za tak dlouhé období mnoho vnějších vlivů, mnoho mocných sociálních procesů, jež jsou často způsobilé jejich život  buď pozitivně stimulovat, ale někdy též brzdit nebo i likvidovat. Také čtyři dekády existence našeho časopisu nebyly nijak idylické a poklidné – naopak, udály se v nich vpravdě historické proměny, které zasáhly jak jednotlivce, tak společenské instituce.
  
Jestliže v tomto neklidném období, plném změn a zvratů, dokázal náš časopis důstojně přežít a rozvíjet se, musely pro to  být splněny některé nezbytné předpoklady. Ty lze, podle mého mínění, rozdělit do dvou skupin.

vytisknout  e-mailem