Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Co přinesl veletrh ESSEN Security 2012 a co lze na trhu bezpečnostního průmyslu v nejbližší době očekávat

Letos jsme s určitou profesionální zvídavostí zamířili na 20. ročník veletrhu bezpečnostního průmyslu ESSEN Security 2012. Po dvou letech pravidelného intervalu, kdy je veletrh v Essenu pořádán, jsme mezi 1075 vystavovateli našli jednoho společného jmenovatele. 

Veletrh v Essenu funguje jako inovační motor, místo, kde se setkávají vynikající odborníci debatující s návštěvníky. Místo, které tvoří křižovatku pro obchodování po celém světě.
 
V dnešní době sociální a politické turbulence, nejen vlivem globalizace, je bezpečnost trhem budoucnosti a zcela jistě trhem s velkým růstovým potenciálem. Dnešní doba vytváří poptávku po službách, produktech a moderních technologiích, jako nikdy v minulosti.
 
Mnoho inovací bylo vidět na veletrhu v oblasti bezpečnosti, a to zejména v biometrii. V řízení přístupu osob se výrazně snižuje riziko napodobování. HD technologie jsou mnohem rozvinutější ve všech oblastech mechanotroniky, ale také je mnohem rozvinutější video monitorování, které zajišťuje vyšší rozlišení a lepší kvalitu obrazu.
 
Na otázku, co lze očekávat a jaké trendy budou v příštím období, jsme dostali odpovědi u předních výrobců jako je KABA, EVVA, BKS, DOM a CES. Jedná se především o propojení biometrie s mechanotronikou při zachování příjemného prostředí pro uživatele. Své místo má nadále mechanika jako základ, která má do budoucna komparativní výhodu v patentových ochranách. U jedné expozice nás zaujalo řešení jednoduché ochrany přístupu k vložce.
„Kryt“ je ovládán mechanickým kódem umístěným na přívěsku klíčů a po jeho přiložení lze odsunout kryt a následně vložku odemknout. Zpětné zasunutí opět zajistí kryt.
 
Na veletrhu probíhala soutěž o nejlepší inovaci v oboru. Vítězné exponáty jsou zástupcem inovačního proudu, který zaznamenal v biometrii velký skok vpřed a je tak možným průkopníkem¨do budoucna. Můžeme zmínit například infračervený systém, který rozpozná jednotlivé osoby a jejich přístupová práva. Byli jsme svědky nádherné souhry výzkumu, vývoje inovací s reálným prostředím. V takovém efektivním trhu, kde se nabídka potkává s nabídkou a kde inovace nezůstanou „v deskách“, je budoucnost.
 
Ve společnostech na celém světě dochází ke slučování podnikové bezpečnosti, odpovědnosti za bezpečnost zaměstnanců, požární ochrany a bezpečnosti IT. Je snahou řešit vše systémově v přehledu všech bezpečnostních předmětů.
 
Na letošním veletrhu v Essenu jsme oproti minulým ročníkům zaznamenali také posun v oblasti požární ochrany a požární prevenci. V jedné hale bylo více jak 250 společností vystavující řadu konstrukčních inovací, instalační techniku a mobilní požární ochranu. Mohli jsme také vidět nejnovější trendy v oblasti obrněných vozidel, požární signalizace, sledovacích mobilních zařízení, produktů pro zabezpečení a hraničních kontrol.
 
Náš zájem se také soustředil na výrobky WENDT, které řada z odborníků jistě zná a má možnost si vyzkoušet při školeních Cechu mechanických zámkových systémů ČR (CMZS) na nouzové otevírání. Jejich profesionální výrobky potěší nejedno oko zámkaře. Pro oblast záchranných složek, jako jsou hasiči či policie, mají sadu, která obsahuje vybavení na vytržení jádra vložky ZIEH-FIX.
 
Průmyslové město Essen je přímo ideálním místem pro setkání špiček v našem oboru, neboť v samotném městě má výrobu a sídlo hned několik předních výrobců a také zámkařské muzeum.
 
Naše cesta nebyla však jen z profesních důvodů. Nýbrž jsme měli předem pozvání na expozici našich kolegů zámečníků v Německu spolku INTERKEY. Tento spolek má za sebou bezmála padesátiletou tradici od roku 1964. Sdružuje 160 členů, kteří musejí mít obchod, nebo poskytují služby zámkaře. Dále má 50 podpůrných členů z řad výrobců a firem podnikající v bezpečnostním průmyslu.
 
Naše více jak dvouapůlhodinové jednání ve velice přátelské atmosféře navázalo na jednání našich vyslanců letos na jaře v Lillehammeru na setkání ELF, jehož jsme členy. Potvrdila se nám stará pravda, učit se od úspěšných, aplikovat jejich zkušenosti je vizitkou učící se a vzdělanostní organizace. Při porovnání webových stránek obou organizací a výměny názorů, jsme si potvrdili správný směr v řadě inovací, které nynější vedení CZMS prosazuje.
Například i v Německu mají podobný projekt jako my BEZPEČNOU ZEMI. Pořádají pravidelně dny bezpečnosti s policií, kde jednak prezentují své členy a jednak rozdávají propagační materiály obsahující relevantní informace z oblasti ochrany osob a majetku.
 
Ze setkání jsme si odnesli mnoho podnětů pro naši práci, které budeme na představenstvu vyhodnocovat a našim členům CMZS následně představíme. Aplikace pro občany pak bude součástí dílčích preventivních opatření v rámci společného preventivního projektu Bezpečná země.
 
 
Informují: Ing. Petr Fráz, cechmistr CMZS ČR, a Tomáš Pospíšil, mistr správní sekce CMZS ČR, www.cmzs.cz
 

vytisknout  e-mailem