Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

CMS – posílení centrálních komponent v souvislosti se zavedením digitálního stavebního řízení

Základním stavebním prvkem pro digitální úřadování státu je Centrální místo služeb (CMS), které zprostředkovává oprávněným subjektům bezpečný a auditovatelný přístup k potřebným informačním systémům a současně vzájemnou výměnu informací. Jako přístupová místa k CMS slouží v Národních datových centrech NDC bloky (připojovací blok Národního Datového Centra), na úrovni kraje jsou to krajské konektory. 

NPO-Lista.JPG

Hlavním cílem projektu je pořízení technologií výpočtového výkonu, technologií ukládání dat, sítových komunikačních prvků (LAN/SAN), bezpečnostních technologií a souvisejícího SW těchto georedundatních center určených pro navýšení propustnosti, včetně dokumentovatelnosti využití zdrojů jednotlivými subjekty a konzumenty služeb – HW a SW.

Pořízení technologií rozšiřujících kapacity a propustnosti vstupně výstupních komunikačních bodů CMS (propojovací bloky datových center - NDC Bloky a přípojné body Technologických center krajů – KK), na úrovni koncových komunikačních bodů v datových centrech, včetně dokumentovatelnosti využití zdrojů jednotlivými subjekty a konzumenty služeb - HW a SW.

Pořízení technologií umožňujících automatizaci administrace a zakládání služeb společně s nástroji monitoringu pro prokazatelnost úrovně poskytovaných služeb – HW a SW.

Pořízení obslužných technologií pro koncové uživatele služeb, umožňující koncovým uživatelům služeb jejich ovládání, konfiguraci a integraci do prostředí koncových uživatelů služeb, pro vyšší využitelnost těchto služeb – HW a SW.

Pořízení portálu pro administraci a konfiguraci služeb CMS koncovými uživateli se zobrazováním stavu a úrovní využití služeb jednotlivými koncovými subjekty – HW a SW.

Napojení nově pořizovaných technologií do centrálního provozního a bezpečnostního monitoringu. Vykazováním SLA na úrovni kvalitativních parametrů poskytovaných služeb jednotlivým subjektům – HW a SW.

Analytické, instalační a implementační práce související s realizací těchto cílů.

Konkrétně se jedná o následujících aktivity:

  1.  Vybudování samoobslužného portálu pro řízení služeb poskytovaných prostřednictvím CMS.
  2. Implementace nového katalogu služeb
  3. Implementace nového způsobu měření stavu a kapacity poskytovaných služeb
  4. Implementace centralizovaného managementu síťových zařízení a infrastruktury, v souladu s požadavky na provozní a kybernetickou bezpečnost, s garancí 5letého supportu výrobce
  5. Přístup do páteřní transportní sítě na úrovni „kraj“ rychlostí až 100Gbps ve stupni HA
  6. Nákup příslušné technologie k posílení výpočtového výkonu CMS
  7. Posílení páteřní transportní sítě mezi datovými centry Malešice, Na Vápence, Zeleneč.


Celkové způsobilé výdaje projektu, financované v rámci NPO: 600 750 000 Kč

Registrační číslo projektu: CZ.31.1.01/MV/22_30/0000030

vytisknout  e-mailem