Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zvyšování absorpční kapacity

Ve Zlínském kraji připravují žadatele na úspěšné získávání finančních prostředků z evropských fondů od roku 2008, kdy kraj zahájil první etapu projektu Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2007-2013.  Od dubna letošního roku pak pokračuje již jeho druhá etapa. Jednou z klíčových součástí projektu bylo zřízení pozic servisních (terénních) pracovníků, a to od prvního srpna 2008. K tomu vyčlenění čtyři zaměstnanci odboru strategického rozvoje kraje tak zajišťují informační, konzultační a metodickou pomoc obcím nad 500 obyvatel při tvorbě projektu předkládaného v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava. Dosud byla zajištěna metodická pomoc při administraci  dvaceti pěti projektů. Jedná se například o pomoc při psaní monitorovacích zpráv, žádostí o platbu či při zpracování veřejných zakázek, dále poskytnutí informací týkající se čerpání rozpočtu, sledování způsobilých výdajů a naplňování monitorovacích indikátorů. I po ukončení realizace projektu – při vykazování jeho udržitelnosti – je možné se na tyto  pracovníky obrátit. Jejich činnost bude pokračovat i nadále.
 
Starý mlýn ve Lhotce nad BečvouStarý mlýn ve Lhotce nad Bečvou
Další formou podpory při čerpání finančních prostředků z evropských fondů byla realizace řady seminářů a kurzů. Celkem byly proškoleny více než čtyři stovky osob. S tím souvisí vydávání brožur, publikací včetně zpracování strategií, analýz a koncepcí vztahujících se k rozvoji regionu. Příkladem takto vytvořeného dokumentu je i Strategie využití brownfields ve Zlínském kraji, která navazuje na nadřazené strategické materiály kraje, především na Strategii rozvoje Zlínského kraje 2009-2020 a Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje (PRÚOZK). V rámci zpracování Strategie byl analyzován současný stav lokalit brownfields v kraji, tj.  nevyužívané a chátrající plochy s rozlohou nad 0,5 hektarů. Byl také navržen postup řešení revitalizace a využití těchto míst na základě principů udržitelného rozvoje, vytvoření systému propagace a nástrojů pro podporu regenerace brownfields.  Díky této Strategii vznikla databáze 115 identifikovaných lokalit, kterou naleznete na mapy.kr-zlinsky.cz/ost/bf/. Potenciálním investorům jsou tak v každém okamžiku k dispozici relevantní informace. Celou agendu tvoří přehledné tabulky a základní údaje o všech zmapovaných brownfields, odkaz na zpracovaný katalogový list a u 37 vybraných lokalit také zpracovaný projektový záměr. Nabízenou plochu k využití si lze prohlédnout i na mapě.  
 
Dále byla v letošním roce v rozpočtu kraje vyčleněna částka čtyři milióny korun na realizaci podprogramu týkajícího se předprojektové přípravy na regeneraci těchto lokalit. O dotaci bylo možné požádat do 15. března a získalo ji deset projektových záměrů. Mimo to je na odboru strategického rozvoje kraje bezplatně poskytován vlastníkům brownfields a zástupcům měst či obcí z tohoto kraje poradenský a metodický servis při přípravě a realizaci projektů regenerace brownfields, včetně aktivního marketingu těchto lokalit. Předpokladem růstu a dosahování synergických efektů je aktivní spolupráce všech relevantních partnerů v území.
 
Baťův areálBaťův areál
Podnikatelé z Olomouckého a Zlínského kraje mají v současné době příležitost evropské peníze efektivně využít k přeměně brownfields a realizaci svého podnikatelského záměru. Umožňuje to Výborem Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava vyhlášená výzva ze dne 9. srpna 2010 k předkládání Konceptů v prioritní ose 2 Integrovaný rozvoj a obnova regionu, oblast podpory 2.4 Podpora podnikání.
Výzva je specifická tím, že podporuje spolupráci mezi podnikatelským a veřejným sektorem.  Je v ní primárně předkládán Koncept řešení daného území, v rámci něhož jsou vydefinovány individuální projekty naplňující jeho cíle. Na ně bude po schválení Konceptu Výborem regionální rady vyhlášena specifická výzva. Předkladateli individuálních projektů mohou být jak podnikatelé, tak doplňkově v rámci investic do dopravního napojení, budování či rekonstrukce silničních komunikací a parkovacích ploch v návaznosti na regeneraci brownfields také obce. Důležitou podmínkou úspěchu jsou vyřešené majetkoprávní vztahy. Jako příklad dobré praxe lze uvést revitalizaci areálu bývalého vojenského areálu v Uherském Hradišti a Kroměříži a přípravu revitalizace 14. a 15. budovy Baťova areálu v rámci projektu „Krajské kulturní a vzdělávací centrum ve Zlíně“. 
 
Aktuální informace k  aktivitám projektu Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2007-2013 naleznete na těchto webových stránkách.
 
text Ing. Ivana Habartová,  Krajský úřad Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem