Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zákony, směrnice

Pod č. 121/2008 Sb. je vyhlášen zákon o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství a o změně souvisejících zákonů. Zákon stanoví postavení těchto vyšších úředníků, rozsah jejich činnosti a podmínky studia, které pro ně organizuje na Justiční akademii Ministerstvo spravedlnosti. Zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 2008.

Zákonem č. 122/2008 Sb. se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů. Změna se týká především trestných činů poškozování finančních zájmů Evropských společenství, podílnictví, podílnictví z nedbalosti a legalizace výnosů z trestné činnosti. Zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 2008.

Zákonem č. 123/2008 Sb., se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Novelizace upravuje problematiku formy podání (písemně, ústně, listinou, elektronicky prostřednictvím veřejné datové sítě, telegraficky nebo faxem), dále upravuje podmínky pro vydání elektronického platebního rozkazu na návrh žalobce. Účinnost zákona nastává dnem 1. července 2008.

Zákonem č. 124/2008 Sb. se mění zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Podstatné je nové znění § 12, které umožňuje za stanovených podmínek vydat výpis z rejstříku pro potřeby řízení o přestupku a pro účely správního řízení, ve kterém je požadováno doložení bezúhonnosti či důvěryhodnosti. Pro jiné účely se výpis vydá jen na základě zvláštního právního předpisu. Dle § 16a se pro účely správního řízení podávají žádosti o výpis nebo opis v elektronické podobě se zaručeným elektronickým podpisem. V souvislostech s požadavky na výpisy z Rejstříku trestů se mění zákon o spotřebních daních, zákon o auditorech, zákon o pojišťovnictví, zákon o povinném značení lihu, energetický zákon, lesní zákon, zákon o myslivosti, veterinární zákon, zákon o drahách, zákon o rybářství, zákon o zaměstnanosti, zákon o léčivech a další; celkem se mění 62 zákonů. Účinnost zákona nastává dnem 1. července 2008.

Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev má č. 125/2008 Sb. jedná se o významný zákon, upravující přeměnu formou fúze, rozdělení, převodem jmění na společníka nebo změnou právní formy. Zákon mj. stanoví, že přeměna obchodní společnosti nebo družstva je možná i v případě, že obchodní společnost nebo družstvo již vstoupily do likvidace. V závěru zákona jsou zvláštní ustanovení upravující problematiku změny právní formy veřejné obchodní společnosti, a komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti. Obsáhlý zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 2008.

Na předcházející zákon navazuje (změnový) zákon č. 126/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o přeměnách obchodních společností a družstev; změna se týká 24 zákonů. Změnový zákon nabývá účinnosti rovněž 1. července 2008.

Pod č. 129/2008 Sb. je publikován zákon o výkonu zabezpečovací detence a o změně některých souvisejících zákonů. Zabezpečovací detence se vykonává v ústavech, zřízených podle zvláštního právního předpisu (zákon o vězeňské službě a justiční stráži), které spravuje Vězeňská služba. Osoby se do těchto ústavů mohou dostat jen na základě soudem nařízeného výkonu detence. Zákon řeší mj. vnější a vnitřní ostrahu ústavu, umísťování chovanců, jejich práva a povinnosti, zdravotní péči a sociální podmínky ve vztahu k chovancům, zacházení s chovanci, dále problematiku odměn, kázeňských trestů a zabrání věci. Současně se mění trestní zákon, trestní řád, zákon o soudnictví ve věcech mládeže a další zákony.

-mb-

vytisknout  e-mailem