Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (9): Obecní dotazníky

Názor veřejnosti lze získat pomocí vlastnoručně vyrobeného interaktivního formuláře.

Pokud se nějakým způsobem podílíte na správě či řízení své obce, nezřídka se vám stává, že potřebujete ve větším měřítku zjistit názor svých spoluobčanů na jistou otázku, jejich postoj k určité problematice. Jestliže pomineme klasickou formu rozeslání dotazníku do poštovních schránek, nejjednodušší „elektronickou” formou je pravděpodobně zveřejnění emailové adresy na vývěsce či webových stránkách obecního úřadu spolu s výzvou k vyjádření. Ne každý je však ochoten psát vlastní emailové zprávy a v nich formulovat své odpovědi. Chcete-li proto dosáhnout co nejvyššího počtu respondentů, je velmi žádoucí odpovídání spoluobčanům co nejvíce ulehčit a zjednodušit do formy dotazníku – tedy například jasně definovat okruh možných odpovědí nebo umožnit jejich výběr pomocí zatrhávání políček pokliknutím myši. Dotazník s takto pevnou strukturou má navíc tu výhodu, že se po vyplnění snadněji zpracovává a vyhodnocuje, především při větších počtech dotazovaných.

V tomto díle pomineme internetová řešení a naopak si popíšeme způsob, jak takovéto dotazníky vytvářet s využitím běžného kancelářského softwaru – textového procesoru Microsoft Word. Otázky v podobě interaktivního formuláře lze jednoduše umístit do obyčejného souboru s koncovkou .doc a ten následně rozeslat emailem, popřípadě vystavit na webové stránky ke stažení. Příjemce dotazníku jej pak jen vyplní, uloží a odešle emailem zpět. Řeč je sice stále o dotazníku, ale nemusí se nutně jednat jen o sběr názorů – stejně tak lze pomocí formuláře realizovat neformální obecní referendum, vytvořit přihlášku ke společenským akcím či soutěžím.

Tvorbu dotazníku si předvedeme na čistě modelové ukázce, která bude obsahovat jen tři otázky podle typu možné odpovědi: odpověď vlastními slovy, jedinou odpověď z několika možných a vícenásobnou odpověď. Postup tvorby bude popsán i pro nové verze Microsoft Office, které mají novější uživatelské rozhraní (poznáte podle kulatého tlačítka v levém horním rohu). Nejprve je nutné aktivovat nástroj pro tvorbu formuláře. Ve starším prostředí (Office 2003 a verze předchozí) jej naleznete v horní nabídce přes volby ZobrazitPanely nástrojů Formuláře. V novějším prostředí (Office 2007 a verze následující) je postup o něco složitější. Je třeba klepnout na zmíněné kulaté tlačítko, poté dole na Možnosti aplikace Word, vpravo na Zobrazit na pásu kartu Vývojář a konečně na OK. Nyní na nové kartě Vývojář naleznete sekci Ovládací prvky a v ní dole uprostřed tlačítko Nástrojestarší verze. Ikony nástrojů v horní řadě nazvané Starší formuláře jsou pak již takřka totožné jako na panelu Formuláře ze starších verzích Wordu.

Nyní již lze začít se samotným sestavením dotazníku. Za každou otázku, na kterou chcete nechat dotazovaného odpovědět vlastními slovy, vložte takzvané textové pole (na panelu nástrojů první ikona zleva). V dokumentu se objeví šedé políčko, do kterého bude respondent vkládat text. Dvojitým poklepáním myši na toto pole pak zobrazíte další možnosti jeho nastavení, v případě textového pole tu můžete například omezit délku odpovědi. Druhá ikona na panelu, takzvané zaškrtávací pole, plní již podle svého názvu stejnou funkci jako na klasických papírových formulářích. Pole lze tak buď na znamení souhlasu s odpovědí zaškrtnout, či jej ponechat prázdné. Zaškrtávací pole se proto uplatní v odpovědích, kdy chcete nechat odpovídajícího vybrat libovolné množství odpovědí ze všech nabízených. Pokud naopak chcete, aby respondent mohl zvolit pouze jedinou možnost, využijete poslední častý typ otázky, jíž odpovídá třetí ikona, takzvané rozevírací pole. Seznam možných odpovědí vytvořte v již popsaných možnostech nastavení. Klepněte tedy dvakrát myší na pole a v objevivším se okně vepisujte do řádku Položka postupně všechny nabízené odpovědi. Pomocí tlačítek Přidat a Odebrat můžete kdykoliv nabídku měnit, pomocí šipek vpravo ji také libovolně řadit.

Modelový příklad je téměř hotov, nyní je však nutné formulář konečně přepnout z režimu tvorby do režimu uživatelského. V něm už není možné v dokumentu cokoli měnit či mazat, lze pouze vyplnit příslušná pole. Tohoto docílíte skrze horní nabídku NástrojeZámek, v menu zaškrtněte políčko Omezení úprav a vyberte Vyplňovací formuláře. Po stisknutí tlačítka Zahájit vynucování zámku vložte své heslo, dokument je nyní připraven ke zveřejnění. V novějším prostředí Microsoft Office pak na kartě Vývojář naleznete funkci Uzamknout dokument, která plní tutéž roli.

text Vojtěch Sedláček

vytisknout  e-mailem