Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (3): O češtině

Podle vašeho písemného projevu vás posuzují ostatní.
 
A i už jste s pravopisem zápasili ještě ve školní lavici, či jste naopak patřili k jazykově zdatnějším, avšak postupem času začínáte při psaní stále více váhat a pochybovat, v obou případech zde naleznete užitečné informace.Titulek navozuje nejen níže probírané téma, ale odkazuje také na úspěšný populárně-naučný televizní seriál o českém jazyce, vysílaný již několik let veřejnoprávní televizí. V dnešní době, kdy se stále více formální i neformální komunikace odehrává „na dálku", je kvalita písemného projevu jedním z mála vodítek, pomocí nichž si lze utvořit představu, s kým máte na druhé straně pomyslného drátu tu čest. Ať už se jedná o emailovou komunikaci s úřady, výměnu sms s obchodním partnerem, nebo i pouhou diskusi pod články na webu nebo Facebooku, asi se nelze při nejlepší vůli ubránit určitým předsudkům vůči člověku, který při psaní sází jednu hrubku za druhou.

Prvním a pravděpodobně nejvíce využívaným způsobem, jak zamezit pravopisným chybám a zároveň i častým překlepům, je používání automatické kontroly pravopisu. Stačí texty vytvářet v textovém procesoru, který má tuto kontrolu zabudovánu. Nejrozšířenějším takovým programem je známý Word z kancelářského balíku Microsoft Office. Pokud používáte automatickou okamžitou kontrolu psaného textu, popřípadě jste navyklí ji pravidelně spouštět pomocí klávesy F7, bod pro vás. Jazykový korektor ve Wordu je relativně důkladný, ale stále je to jen stroj. V posledních verzích tak umí vedle pravopisných vyhledávat i možné chyby gramatické (shoda podmětu s přísudkem, psaní čárek). Jelikož to jsou však již chyby vyššího stupně, prostý strojový algoritmus na ně plně nestačí a konečná kontrola textu je tak stále především úkolem samotného uživatele.

Pro další pomůcky v oblasti češtiny je tak třeba se porozhlédnout jinde – mimo knižních pravidel českého pravopisu se užitečné nástroje nacházejí také na internetu. První zastávkou může být jednoduchá adresa www.pravidla.cz, kde se nenalézá nic jiného, než internetová verze výše zmíněných pravidel. Žádné výklady složitějších jazykových jevů nečekejte, ale jako rychlá pomoc v případě pochyb o tvaru toho kterého slova poslouží stránka dostatečně.

Nejužitečnějším internetovým středobodem, věnovaným této tématice, je však bezesporu web Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, konkrétně jeho jediná mohutná stránka Na co se nás často ptáte. Tu vytváří a spravuje veřejná jazyková poradna ústavu. Zde naleznete bez přehánění vysvětlení naprosté většiny všech jazykových jevů, ve kterých běžně chybujeme nebo přinejmenším váháme. Formou relativně krátkých, ale výstižných odstavců je zde probíráno vše od pravopisu, psaní velkých a malých písmen, přes skloňování cizích slov a jmen, až třeba ke správnému užívání zkratek a titulů. Prostor je také věnován popisu sporných slov a jevů, u nichž je připouštěno více způsobů zápisu a použití. Tím, že se vše nalézá na jedné stránce, lze jednoduše vyhledávat v celém obsahu, navíc v levé části je k dispozici menu, ve kterém jsou informace rozřazeny do společných kapitol. Stránka má také příjemně jednoduchý, až strohý design, který neruší. A ještě pomůcka: internetová adresa této stránky má dlouhý tvar www.ujc.cas.cz/poradna, ale nemusíte si jej pamatovat. Zadáte-li do internetového vyhledávače sousloví „jazyková poradna", hned první vyhledaná stránka bude právě tato.

Relativně novým projektem Jazykové poradny ÚJČ je Internetová jazyková příručka na adrese priruckd.ujc.cas.cz (nebo zadejte do vyhledávače „jazyková příručka"). Jedná se v podstatě o spojení výkladových informací z poradny se slovníkem spisovné češtiny. Příručka tak umožňuje vedle výkladů jazykových jevů také zobrazení různých tvarů (skloňování, časování), způsobu dělení a příkladů použití ke každému ze zhruba 60 000 obsažených slov.
 
text Vojtěch Sedláček

 

vytisknout  e-mailem