Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (13): Podpora spotřebitele

Evropou hýbají potraviny. Zajímejme se o ně více!

Minule jsme navštívili portál, který je na webu hlavním komunikačním kanálem státní správy pro rychlé informování veřejnosti o bezpečnosti a nezávadnosti potravin na trhu. Dnes se podíváme na některé další zajímavé stránky, nejprve na web již minule zmiňované Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Její ústředí sídlí v Brně, v celé republice působí prostřednictvím osmi regionálních inspektorátů. Stěžejní, ne však jedinou, činností je dozor a kontrola potravin a zemědělských výrobků. Ve výrobě se jedná především o ochranu spotřebitelů před zdravotně závadnými potravinami, při prodeji pak také před potravinami klamavě označenými, s prošlým datem použitelnosti či neznámého původu.

Je důležité si uvědomit, že SZPI není schvalovací autoritou. Provádí zejména namátkové a cílené kontroly již obchodovaných potravin, například na základě získaných informací či u potravin rizikových. Neexistuje a ani není prakticky možný mechanismus, kdy by inspekce kontrolovala a propouštěla na trh veškeré potraviny, ať už vyráběné či dovážené. Tento způsob se používá pouze pro určený okruh potravin, například u čerstvého ovoce, zeleniny a ořechů, a ještě jen v případě dovozu ze třetích zemí, tedy mimo Evropskou unii, Island, Norsko, Lichtenštejnsko a Turecko. V rámci jednotného evropského trhu, jehož je Česká republika součástí, se totiž uplatňuje volný pohyb zboží. V praxi to znamená, že pohyb potravin není ze strany dozorových orgánů členských zemí nijak řízen či omezován, pochopitelně za předpokladu, že je daná potravina bezpečná, správně označená a splňuje příslušné obecně závazné právní předpisy. Více o různých úrovních kontroly potravin podle jejich typu a země původu naleznete na webu SZPI, v části Informace pro podnikatele Dovoz.

A tím se již dostáváme k samotnému obsahu webových stránek. Pokud stránky Informačního centra bezpečnosti potravin (ICBP) byly pro veřejnost informačním centrem, pak stránky SZPI jsou celou knihovnou. Zejména v logicky nazvané části Informace pro spotřebitele, která je dále členěna, se lze dočíst mnoho zajímavého. V první podkategorii Potravinový koutek jsou zařazeny informačně vzdělávací články o jednotlivých potravinách. Pokud chcete vzhledem k nadcházejícímu létu znát například rozdíly mezi zmrzlinou balenou a točenou, či se dočíst něco o chalvě či calvadosu, zamiřte právě sem. V části Chemické látky v potravinách je zpracována nám již známá problematika „éček“, o které byla řeč v minulém díle. Další kategorie článků s názvem Onemocnění z potravin, alergie a intolerance obsahuje informace nejen o různých typech potravinové přecitlivělosti, ale i o způsobech značení nejčastějších alergenů na obalech. Další dva oddíly jsou si velmi podobné. V Obecných radách se nacházejí podrobné spotřebitelské příručky s cennými informacemi pro různé situace – například jak rozpoznat rychle se kazící potraviny v letním období a jak s nimi nakládat, příručka vysvětlující termíny datum trvanlivosti, datum použitelnosti a záruční lhůta, rady čeho se vyvarovat při koupi potravin přes internet. Pod odkazem Škola spotřebitele se pak skrývají materiály ze stejnojmenného osvětového projektu, který SZPI realizovala ve spolupráci s Českou televizí. Jedná se o podobné informace jako v části Obecné rady, ale v podobě krátkých videošotů. Podobně jako portál ICBP i web SZPI nabízí internetovým návštěvníkům možnost položit dotaz prostřednictvím formuláře, nacházejícího se pod odkazem Napište nám Vaše dotazy. K tomuto účelu je v provozu také informační telefonická linka. Odpovědi na nejčastější dotazy pak naleznete v levém menu jen o pár řádek níže. Tematicky jsou rozděleny na dotazy z pohledu spotřebitele a z pohledu podnikatele – u prvních jmenovaných si možná povšimnete informačního materiálu věnovaného rybě pangasius, o níž jsme hovořili už v lednovém Navigátoru, věnovaném internetovým fámám.

Abychom dnešní téma nenazírali jen z čistě informačního pohledu, lze na závěr doporučit zábavně osvětovou stránku Víš co jíš, vytvořenou ve spolupráci ministerstev zdravotnictví a zemědělství. Internetová prezentace je určená zejména dospívajícím, kterým má stravitelnou i nenásilnou formou a prezentací zprostředkovat stejné informace, jako web SZPI.

text Vojtěch Sedláček

vytisknout  e-mailem