Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (12): Téma měsíce online

Hádejte, co teď asi hýbe Evropou?

Po několika dílech, věnovaných spíše popisu ovládání a práce s různými internetovými aplikacemi, se na čas vrátíme k prostšímu vyhledávání informací, k souhrnu online zdrojů, v nichž lze najít informace k vybranému tématu. Dnešním objektem našeho zájmu budou internetové stránky o potravinách, jejich kvalitě a především bezpečnosti, tedy téma v současnosti velmi aktuální. Nejen vzhledem k epidemii střevní nákazy v sousedním Německu, ale především proto, s jakou rychlostí se na stále více globálním trhu mohou potraviny od jediného výrobce šířit do nejrůznějších koutů světa. Když se vyskytne problém, je pak žádoucí, aby rychleji než dotčené zboží putovaly éterem zprávy o něm. Informačním kanálem, pomocí nějž se tak děje, je celoevropský Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Provozuje jej Evropská komise k zajištění rychlé výměny informací mezi jeho členy o potravinách, krmivech i materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, které se vyskytují na společném trhu zemí Evropské unie a představují riziko ohrožení zdraví lidí. Česká republika je členem systému ode dne vstupu do Unie. Povinností je poskytovat do systému patřičné informace a reagovat na ty, jež ze Systému přijímá.

Národním koordinátorem systému RASFF byla u nás celkem logicky ustanovena Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která provádí dozor nad výrobou, oběhem a jakostí potravin v České republice. Soustřeďuje informace ze všech dozorových orgánů sítě RASFF v naší zemi. Vedle vlastních, které se týkají potravin rostlinného původu, přejímá informace také například od Státní veterinární správy České republiky, do jejíž gesce spadají potraviny původu živočišného. Informace pak odesílá k posouzení Evropské komisi a naopak přijímá informace o nebezpečných výrobcích z jiných členských států. RASFF je spíše systém odborný, speciálně pro komunikaci s veřejností zřídilo Ministerstvo zemědělství Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP). Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace o bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, dbát na osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Webové stránky ICBP na adrese jsou tak hlavním informačním středobodem tohoto tématu na českém internetu. Přímo na titulní straně zmíněného webu naleznete již vedle úvodních informací výpis posledních nejnovějších varování ze systému RASFF. Rozsáhlejší seznam včetně archivu se pak nachází pod odkazem Varování před závadnými potravinami v levém menu. Pokud chcete být o nových varováních informováni automaticky, můžete se v dolní části úvodní strany registrovat k jejich odběru e-mailem v rubrice Registrace pro zasílání novinek. Jednou z nejužitečnějších funkcí Informačního centra je také možnost zodpovězení jakéhokoliv vašeho dotazu z oboru potravinářství a zemědělství obecně. Děje se tak prostřednictvím poměrně nenápadného odkazu Infopult ZPK vpravo nahoře. Tato služba je poskytována návštěvníkům stránek zdarma prostřednictvím pracovníků Zemědělské a potravinářské knihovny (jež je součástí Ústavu zemědělské ekonomiky a informací). Vedle položení samotné otázky můžete také vyhledávat v textech již zodpovězených dotazů, tématicky roztříděných do čtrnácti podskupin. Jen v kategorii Potravinářství a bezpečnost potravin je jich téměř devět set. Na stránkách naleznete také přehledně zpracované informace k dalším souvisejícím tématům. Za všechny lze uvést například spotřebitelsky vděčnou tématiku správného označování potravin nebo problematiku potravinářských aditiv, takzvaných éček. Vaší pozornosti nelze než doporučit velmi povedenou příručku Průvodce označováním potravin v příslušné sekci.

Informace o konzervantech, emulgátorech a barvivech naleznete také na stránce Bez konzervantů. Jedná se sice napůl o komerční prezentaci společnosti Tetra Pak, avšak garantem odbornosti zde zveřejněných dat je Státní zdravotní ústav. Na přehledném webu je pod názvem Databáze éček přehled velkého množství těchto přídatných látek, včetně jejich zařazení do skupin, charakteristiky a potenciální škodlivosti, to vše pomocí přehledných piktogramů. Lze si také stáhnout a vytisknout miniaturní kartičku s přehledem nejčastěji užívaných aditiv, takže si ji můžete vzít s sebou do peněženky, když vyrazíte za nákupy.

text Vojtěch Sedláček

vytisknout  e-mailem