Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (11): Víc než jen dotazníky

Trojdílné povídání o způsobech elektronického dotazování uzavřeme popisem práce s komplexnějším nástrojem.
 

Nabízí širší možnosti a jeho využití se zdaleka neomezuje jen na anketní dotazníky. Je jím internetový kancelářský software Google Docs, respektive jedna z jeho funkcí, kterou je tvorba formulářů (v originále Spreadsheets). Aplikace Google Docs (česká verze má název Dokumenty Google) slouží ke zcela stejnému účelu jako jiné balíky kancelářského softwaru, jakým je například i známější Microsoft Office – tedy ke tvorbě a správě textových dokumentů, tabulek či prezentací. Stejně jako všechny ostatní produkty firmy Google, má i Google Docs dva charakteristické rysy – je zcela zdarma a k jeho užívání nepotřebujete nic než internetový prohlížeč. Jak samotný program, tak i vytvářené dokumenty jsou totiž fyzicky umístěny jen na vašem Google účtu na internetu, odkud si je pochopitelně můžete kdykoliv stáhnout k sobě na počítač.

A jak jde k sobě dohromady kancelářský software a vytváření dotazníků? To vyplývá z výše uvedeného. Hlavní devizou Google Docs jakožto zcela internetového nástroje je totiž snadné sdílení (na internetu umístěných) dokumentů s dalšími uživateli. Každý dokument má svou adresu, pokud ji někomu pošlete emailem, respektive ji někde veřejně vystavíte, mohou tak i ostatní uživatelé k tomuto dokumentu přistupovat, upravovat a doplňovat jej. Od toho už je jen krůček k dotazníku – vždyť co je dotazník jiného, než jen dokument, do kterého vám pod vaši otázku různí respondenti průběžně dopisují své odpovědi. Google Docs tedy neprovozuje v podstatě žádnou dotazníkovou službu, celý koncept spočívá v prostém sdílení jediného souboru. Ten má dvě podoby – respondenti vidí vámi připravený formulář s otázkami, vy jakožto správce sledujete postupně narůstající tabulku s jejich odpověďmi – co sloupec, to otázka, co řádek, to jeden respondent.

Aplikaci Google Docs naleznete na internetové adrese docs.google.com. Přímo na této stránce si můžete vytvořit svůj Google účet a práci s aplikací si vyzkoušet i bez registrace. Po přihlášení ke svému Google účtu je vám již zobrazen přehled všech vašich dokumentů, v této chvíli je ještě prázdný. Pokračujte klepnutím na tlačítko vlevo nahoře Vytvořit nové Formulář. Formuláře Google Docs mají mnohem širší využití než jen tvorbu anketních dotazníků – dá se pomocí nich zrealizovat elektronická přihláška na obecní sportovní nebo kulturní akce, výlety, registrace do soutěží nebo objednávka různých produktů. Dnešním ukázkovým příkladem je tak přihláška na jarmark řemesel, pochopitelně jen v modelové formě. Nyní se již nacházíte v prostředí pro tvorbu formuláře, která je velmi jednoduchá a trochu připomíná stavebnici – vložíte otázku, zvolíte její typ, opatříte ji popisky a vložíte další. Na začátku již máte přednastavené dvě otázky, další vložíte pomocí tlačítka vlevo nahoře Přidat položku. Nabízené typy otázek obsahují mimo klasické trojice textová otázka, výběr jedné možnosti a výběr více možností také několik dalších, například výběr čísla na číselné škále. Formátování umožňuje také celý dotazník rozčlenit na oddíly či rozdělit do více stránek, pomocí tlačítka Motiv nahoře lze také vybrat vhodný grafický vzhled. Zprávu, která je uživateli zobrazena po vyplnění dotazníku, nastavíte tlačítkem Další akce Upravit potvrzení vpravo nahoře. Zde se nastavuje i důležitá volba, zda je možné si po vyplnění dotazníku prohlížet odpovědi jiných respondentů.

V okamžiku, kdy chcete dotazník zveřejnit, stačí zkopírovat jeho adresu v dolním černém pruhu a umístit ji třeba na obecní webové stránky. Pokud nyní v přehledu svých dokumentů klepnete na vytvořený formulář, již se vám nezobrazí dotazník v režimu tvorby, nýbrž uvidíte přehlednou tabulku se všemi odpověďmi. V tomto náhledu si také můžete zapnout upozorňování e-mailem vždy, když někdo dotazník vyplní. Učiníte tak v části Nástroje Pravidla oznámení Uživatel odesílá formulář. V případě potřeby se do režimu editace dotazníku přepnete volbou Formulář Upravit formulář, na grafický souhrn výsledků se dostanete přes FormulářZobrazit souhrn odpovědí.

text Vojtěch Sedláček

vytisknout  e-mailem