Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejčastěji kladené dotazy k výzvě č. 40 OP LZZ

Nejčastěji kladené dotazy k výzvě č. 40 pro předkládání IP v rámci OP LZZ v oblasti podpory 4.1 - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy – zajištění vzdělávání v eGovernmentu.  

Vzdělávání v eGon Centrech krajů a obcí s rozšířenou působností
 
Kde mohu najít Příručku pro žadatele a příjemce pro tuto výzvu?
V rámci OP LZZ nejsou vydávány Příručky pro žadatele a příjemce zvlášť vždy na každou výzvu, ale jsou vydávány centrálně řídícím orgánem OP LZZ. Příručka pro žadatele a příručka pro příjemce je součástí tzv. Desatera, kde můžete najít i další relevantní příručky a metodiky. Desatero je dostupné na http://www.esfcr.cz/07-13/oplzz/desatero-op-lzz.
 
Je potřeba i spolufinancování z rozpočtu kraje/ORP?
Ano, kraj či ORP se na musí projektu podílet 15% z celkové výše způsobilých výdajů.
 
Od kdy jsou výdaje způsobilé?
Jelikož je výzva č. 40 vyhlášena na tzv. individuální projekty, jsou výdaje způsobilé 3 měsíce před předložením projektu k nám na odbor strukturálních fondů Ministerstva vnitra.
 
Obdržíme po podání žádosti také nějakou zálohu nebo si projekt musíme na celé tři roky předfinancovat?
Úhrady výdajů projektů budou probíhat tzv. předfinancováním. V tomto systému je první část dotace (až do výše 10% způsobilých výdajů projektu – přesná výše je stanovena poskytovatelem podpory) poskytnuta i bez žádosti o platbu. Následně žadatel předkládá v intervalech stanovených v právním aktu průběžné monitorovací zprávy, společně se žádostí o platbu, na jejímž základě mu je vyplacena další část dotace. Blíže k této otázce Příručka pro příjemce finanční podpory OP LZZ, str. 28 – 29.
 
Jsou nějaké povinné přílohy žádosti?
Ano, je však pouze jedna, kterou je doklad o udělení IČ.
 
Jsou výdaje na cestovné a občerstvení pro účastníky školení způsobilé?
V rámci této výzvy výdaje na cestovné a školení nejsou způsobilé. Způsobilé jsou pouze výdaje specifikované ve výzvě, resp. v její příloze a výdaje vyplývající ze smlouvy, tzn. výdaje na publicitu a povinný audit.
 
Je nutné zajistit školení prostřednictvím vlastního pracovníka nebo může školení provést externí firma či školitel?
V rámci eGon Centra může školit pouze zaměstnanec obce, resp. kraje (pracovní poměr, DPP či DPČ) certifikovaný v rámci školení školitelů Institutem pro místní správu Praha.
 
Co se rozumí didaktickou technikou a studijními podporami?
Didaktickou technikou je myšlen např. dataprojektor, plátno apod.. Studijní podporou se pak rozumí odborná literatura a studijní literatura, případně jiná forma typu CD, DVD, atd.
 
Je v rámci projektu možný nákup počítače?
V rámci výzvy se s nákupem PC nepočítalo, nicméně obecně v OP LZZ tento výdaj způsobilý je a pokud v projektu jasně zdůvodníte jeho potřebu (jako didaktickou techniku – viz výše), pak není důvod tento výdaj do projektu nezařadit.
 
Lze mezi způsobilé výdaje zařadit pronájem prostor?
Nelze. Výzva, resp. její příloha specifikuje způsobilé výdaje. Co se provozu učebny týče je možné do způsobilých výdajů zařadit pouze náklady na plyn, vodu, el. energie apod.
 
Lze využít ke vzdělávání v rámci projektu i jiné prostory než jsou PC učebny určené k přípravě na získání řidičského průkazu?
Výzva upravuje kde je možné vzdělávání zajišťovat. V případě však, že je pro kraj/ORP z kapacitních důvodů nemožné využít tato prostory, pak může využívat i jiné prostory. Je však důležité, aby byl zachován rozsah způsobilých výdajů projektu, to např. znamená, že výdaj za nájem jiných prostor není způsobilý.  
 
Maximální hodinová sazba za lektora  300 – 400 Kč - rozumí se včetně odvodů nebo bez odvodů?
Maximální hodinová sazba se rozumí včetně odvodů.
 
Co znamená „minimální rozsah proškolených na jeden kraj či ORP ve 3 letech je 1.250 člověko/dnů?
Každý kraj či ORP musí odškolit ve 3 letech minimálně 1.250 člověko/dnů. Znamená to 1.250 lidí/den ve 3 letech. Například při 10 lidech v učebně/den je to celkem 125 výukových dnů za 3 roky.
 
Jaké kurzy, resp. kde najdeme informace o tom, které kurzy můžeme do projektu zařadit?
Ke vzdělávání v eGovernmentu musí eGON Centrum kraje či ORP používat výhradně závazné vzorové vzdělávací programy vyhotovené Institutem pro místní správu Praha, který je pověřen koordinací celého systému vzdělávání a také jeho e-learningového výukového prostředí. Jak vzorové vzdělávací programy, tak využití e-learningového prostředí je pro eGON Centra bezplatné. Podrobnosti získáte na www.institutpraha.cz.
 
 

vytisknout  e-mailem