Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak magistrát využívá nové informační technologie v turismu?

Uvažujete o zavedení elektronické peněženky či o využití geocachingu k propagaci města? 

Děčín

Mgr. Romana Silvarová, Magistrát města DěčínMgr. Romana Silvarová,
Magistrát města Děčín

Oficiální stránky statutárního města Děčín a elektronický portál e-decin vychází občanům vstříc kompletní nabídkou elektronických služeb. Stránky jsou upraveny pro mobilní telefony a tato nejnovější mobilní verze obsahuje souhrn článků, fotogalerii města, kontakty a dotazový formulář. Z multimediálního obsahu je možné zmínit největší sbírku videoreportáží z Děčínska, které jsou pravidelně doplňovány. Dále nabízíme přímé přenosy a záznamy z akcí pořádaných městem a videoprůvodce po památkách města. Virtuální prohlídka Děčína, která zahrnuje dvacet atraktivních zájmových bodů, poslouží jistě turistům i jako průvodce. Další službou je pak volně přístupný mapový portál s mnoha turistickými vrstvami jako jsou zájmové turistické body, letecké snímky, plán města, památky města, apod. Občané mají možnost přihlásit se k odběru novinek pomocí SMS zpráv, které upozorňují na nejdůležitější novinky a akce ve městě a jsou rozesílány zdarma. Do konce roku plánujeme zavedení placení výpisů a služeb magistrátu pomocí SMS zpráv, platebních karet a městských karet. Ke stávajícím dvěma webkamerám přibyla další, a to ve vysokém HD rozlišení. Do budoucna tak bude možné generovat denní videozáznam a v prezentačním modu si prohlédnout souhrn kteréhokoliv celého dne v historii. Do konce roku by měl také vzniknout nový samostatný turistický portál, který soustředí tyto služby na jedny webové stránky a umožní tak v atraktivním designu lepší prezentaci města.

Karlovy Vary

Radek Volf, Infocentrum města Karlovy VaryRadek Volf, Infocentrum města
Karlovy Vary

V současné době jsou z nových technologií používány videoprezentace, virtuální prohlídky a virtuální brožura. Připravovány jsou následující služby: nabídka průvodce v MP3 zdarma ke stažení na stránkách města, ale i možnost zasílání informací formou zpráv SMS. Rovněž je zvažováno využití sociálních sítí a geocachingu. Ten bychom chtěli použít k větší propagaci zajímavých míst v lázeňských lesích města Karlovy Vary a rádi bychom do něj zahrnuli i některá místa přímo ve městě. Magistrát ve spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem (MFF) spustil od 30. června 2009 WIFI síť, přístupnou zdarma v lázeňském území města (od hotelu Thermal po hotel Pupp – 1,5 km). Po skončení MFF ji město převzalo do své správy a bude ji dále rozšiřovat. V letních měsících bude zahájen provoz dvanácti infokiosků rozmístěných po celém území města Karlovy Vary.

 

 

 

Mladá Boleslav

Pavel Filip, Kultura města Mladá BoleslavPavel Filip, Kultura města
Mladá Boleslav

Z multimédií jsou na webu Informačního centra Mladá Boleslav zařazeny například virtuální prohlídky. S využitím technologií se počítá i v projektu Metalová cesta Mladou Boleslaví, což je unikátní naučná stezka. Měla by být vybudována v podobě atraktivně řešených informačních panelů nabízejících textové i zvukové údaje a rozmístěných na třinácti strategických a kulturně významných místech. V rámci naučné stezky budeme půjčovat i MP3/MP4 přehrávače s displejem ke znázornění fotek a virtuální prohlídky města. Průvodce tak nebude omezen jenom na zvukový formát. Informace v MP3 bude možné získat buď přímo z MP3 přehrávače nebo v Info centru Mladá Boleslav. Součástí projektu je také modernizace a rekonstrukce Infocentra včetně opravy fasády objektu. Před vchodem do Infocentra bude nainstalován informační kiosek s nabídkou zvukových, obrazových i video souborů. Budeme také zlepšovat stávající službu poskytování internetu. Zatím mohou návštěvníci využít dva terminály s připojením na internet (služba je za poplatek).Po rekonstrukci budou v Infocentru k dispozici tři a jeden z nich bude mít software pro slabozraké a nevidomé. Pro turisty, kteří mají svůj laptop s sebou, budeme nabízet i Wi-Fi přístup zdarma. Na tento projekt bychom rádi navázali aktivitou ve hře geocaching, a to formou multicache. Návštěvníci by tak byli motivováni k postupnému procházení důležitých částí města a objevování krás Mladé Boleslavi. Do budoucna plánujeme elektronickou peněženku, s níž bude možné hradit veškeré služby v Info centru.

 

Opava

Jan Šindler, Magistrát města OpavyJan Šindler,
Magistrát města Opavy

Turisté mohou v Městském informačním centru v Opavě využít přenosné audioprůvodce v několika jazycích, na webových stránkách informačního centra je jim pak k dispozici databáze ubytování, firem, kulturních zařízení a kulturní kalendář akcí ve městě. K orientaci ve městě či okolí poslouží také multifunkční mapový portál, který mimo jiné zobrazuje turistické cíle (historické, církevní, přírodní a technické památky…) či značené cyklotrasy. Užitečná může být i mapa okrskových služeben městské policie nebo třeba v mapě vyznačené lokality pro volný pohyb psů. Novinkou je licencovaná mapová služba od Googlu, díky které představilo město veřejnosti připravované cyklotrasy ve 3D pohledu. Systém bude využíván i pro prezentaci na webu. Od minulého roku město začalo nabízet informační zprávy SMS. Zkušební provoz byl zaměřen na rozesílání informací v době živelných pohrom a jiných krizových událostí, například při povodních. Plánuje se jeho rozšíření i pro další oblasti.

 

 

Ostrava

Mgr. Pavla Bittnerová, Magistrát města OstravaMgr. Pavla Bittnerová,
Magistrát města Ostrava

Jednou z částí webových stránek města Ostravy je sekce „Turista“, ve které je kromě řady informací také více než sto virtuálních prohlídek vybraných exteriérů a interiérů objektů na území Ostravy. Zahrnuty jsou tak nejen radnice města, vybraná náměstí, kulturní a sportovní zařízení, památkové zóny či církevní prostory, ale hlavně turistické cíle, jakými jsou například zoologická zahrada, Slezskoostravský hrad, Ostravské muzeum, Hasičské muzeum či Hornické muzeum OKD. V této sekci naleznou uživatelé rovněž film a klip o Ostravě, interaktivní mapu kulturních zařízení v Ostravě, elektronickou orientační mapu města či 3D model ortofotomapy Moravskoslezského kraje. Pravděpodobně ještě letos či počátkem příštího roku bude možné stáhnout si do mobilu informace z nově připravovaného turistického průvodce. Městská organizace Ostravský informační servisvyužívá hru geocaching, a to v podobě ukryté cache na vyhlídkové věži Nové radnice. Uvedená společnost chystá spolu se spuštěním nových internetových stránek zavedení platby pomocí zpráv SMS při registraci do databáze firem a také bude možné stáhnout si akce a přehled vstupenek do mobilního telefonu. Další městská organizace Dopravní podnik Ostrava umožňuje od ledna 2009 cestujícím stažení jízdních řádů linek městské hromadné dopravy do mobilního telefonu. Zároveň by měla být pravděpodobně do konce roku 2009 dostupná nová služba nákupu jízdenky přes SMS. V rámci Strategického plánu rozvoje statutárního města Ostravy 2009–2015 (v oblasti Hospodářský rozvoj, strategickém cíli 3.3 Být turistickým magnetem regionu s nabídkou mimořádných zážitků ve vybraných oblastech, v opatření 3.3.3 Magnet v oblasti zábavního turismu) je například plánováno vytvoření podrobné mapy centra města s vyznačením významných turistických atraktivit a institucí, kterou bude možné stáhnout do mobilního telefonu.

Přerov

Ing. Pavla Roubalíková, Magistrát města PřerovaIng. Pavla Roubalíková,
Magistrát města Přerova

Město Přerov na svých webových stránkách nabízí návštěvníkům virtuální prohlídku městem. Letos na podzim budou na několika místech v centru města zprovozněny v rámci projektu Citywalk multimediální infokiosky s informacemi o turistických atraktivitách města. Jde o společný turistický produkt českopolského pohraničí, který je zaměřený na rozvoj cestovního ruchu a zachování kulturního dědictví. Realizátory projektu je šest měst (Přerov, Česká Skalice, Swidnica, Bardo, Klodsko a Kedzierzyn-Kozle), která na svém území vybrala turistické trasy představující návštěvníkům to nejzajímavější z města a jeho blízkého okolí. Na trasách budou kromě kiosků instalovány směrové ukazatele a informační tabule (v angličtině, němčině, polštině a češtině). Součástí tohoto projetu bude také zavedení audioprůvodců v českém, anglickém, německém a polském jazyce, které si budou moci návštěvníci vypůjčit v městském informačním centru a zároveň získají čipovou kartu, která jim umožní časově omezený přístup na internet v kioscích. Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj; z prostředků Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika. Celkové náklady projektu jsou 1 110 597,20 eur. Spolufinancování z ERDF činí 944 007,62 eur. Na webových stránkách města je po zaregistrování k dispozici služba „Zasílání novinek“ ze zvolené oblasti na e-mail uživatele. Další možnost využití informačních technologií je díky aplikaci „Elektronická obsluha“. Umožňuje elektronické objednání, zjištění stavu obsluhy klientů a zjištění stavu vyřizování žádostí o vydání dokladů pomocí internetu na Magistrátu města Přerova v agendách správního odboru a v agendách odboru dopravy.

Ústí nad Labem

Ing. Petra Czastková, Magistrát města Ústí nad LabemIng. Petra Czastková, Magistrát
města Ústí nad Labem

Na webových stránkách města lze z multimédií využít interaktivní mapu, zhlédnout videa či virtuální prohlídky. V informačním středisku jsou na plátno promítány propagační filmy o městě, upoutávky na akce či informace k vernisážím. Ke stažení je zde nabízen také MP3 soubor s průvodcem po městě, stejně tak je k dispozici i v Muzeu města Ústí nad Labem, kde je k zapůjčení i spolu s MP3 přehrávačem. Po městě je nainstalováno dvacet infokiosků díky projektu Regionální informační systém komunitních služeb města Ústí nad Labem podpořeného ze SROP, Priorita 2 – Regionální rozvoj infrastruktury, Opatření 2.2 – Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech. Přístup k internetu je na kioscích omezen. Návštěvník se ale dozví turistické informace v rámci stránek města, jakož i dopravní údaje. V informačním středisku jsou dále dostupné dva počítače s veřejným internetem zdarma a WiFi síť.

Turisté se mohou zapojit do geocachingové hry Za pokladem Labské královny, kterou provozuje magistrát ve spolupráci s muzeem. Jedna hlavní cache je umístěna v informačním středisku a šest dalších v okolí města. Labská královna je velký projekt zahrnující různé aktivity, vše vychází z knihy ústeckých pohádek a pověstí Labská královna. Podrobnější informace jsou na stránkách projektu. V neposlední řadě lze pro jízdu městskou hromadnou dopravou už přes rok (zahájení služby proběhlo 1. 7. 2008) zakoupit zprávou SMS jízdenku. Také řidiči automobilů mají od loňského roku (od 1. 9. 2008) možnost zaplatit parkovné pomocí SMS zpráv. Cena služby je 15 korun včetně DPH a každou jednou SMS lze zaplatit vždy hodinu parkování.

vytisknout  e-mailem