Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uherský Brod: Metropolitní komunikační síť

Přístup k internetu v Uherském BroděPřístup k internetu v Uherském Brodě
Důvodem pro vznik projektu MAN-UB byla snaha poskytnout veřejnosti (občanům, turistům) bezplatný přístup k informacím, usnadnit jejich komunikaci s místní samosprávou a organizacemi zřizovanými městem. Dalším důležitým cílem bylo vybudování jednotné infrastruktury pro následnou implementaci jednotlivých aplikačních řešení, které v konečném důsledku povedou k úspoře provozních nákladů.
  
Stanovené cíle jsou měřitelné. Vzhledem k tomu, že finanční prostředky na vybudování MAN-UB částečně poskytla Evropská unie, tak vzniklo šest závazných monitorovacích ukazovatelů, které musíme průběžně sledovat a prostřednictvím výstupních reportů dokládat k udržitelnosti projektu.
 
Monitorovací ukazatele jsou sledovány a prostřednictvím výstupních reportů jsou předkládány na Centrum regionálního rozvoje Zlínského kraje (CRR). Taktéž jsou pravidelně podávány zprávy orgánům města (radě a zastupitelstvu). On-line jsou měřeny technické parametry sítě jako zejména celkový datový tok mezi PIAP a centrálním serverem nebo kontrola dostupnosti jednotlivých PIAP.
 
Celou akci uskutečnilo město Uherský Brod prostřednictvím oddělení informatiky (technologický dohled a následný provoz) a odboru investic (investiční činnost). Partnerské organizace pouze zajišťovaly součinnost při instalaci zařízení v jejich objektech a převzaly do provozu počítače.
V období přípravy projektu byla myšlenka na vybudování MAN-UB několikrát představována na poradě vedoucích pracovníků úřadu, na jednání Rady a Zastupitelstva města. Podpora zaměstnanců, vedení města i ostatních orgánů města se dostavila skoro okamžitě. Mimo jiné taky proto, že projekt vybudování MAN-UB je součástí Informační strategie města, kterou v roce 2003 schválilo zastupitelstvo.
 
Vzhledem k řádné přípravě projektu a včasnému projednání v orgánech města nevznikly žádné vážné překážky pro realizaci projektu MAN-UB.
 
Nejvýznamnější výsledky řešení
Nejočekávanějším výsledkem bylo zprovoznění metropolitní sítě jako celku, v rámci kterého je zprovozněno 35 PIAPů, jeden informační kiosek a čtrnáct WiFi zón. Všechny tyto technologické prostředky slouží k bezplatnému přístupu občanů k internetu. Dále jsme zajistili všem občanům města docházkovou vzdálenost k místu PIAP do 700 metrů, čímž jsme pohodlně splnili požadavek Evropské unie, která požaduje maximální docházkovou vzdálenost dva kilometry.
  
Vytýčené požadavky byly kontrolovány již v průběhu výstavby MAN-UB. Všechny dosažené výsledky jsou součástí závěrečné monitorovací zprávy, která byla předložena na CRR.
 
Fyzické předání nainstalovaných technologií bylo potvrzeno předávacím protokolem. Pro stanovení docházkových vzdáleností k místům PIAP byly použity mapové podklady města a pomocí analytických nástrojů stanoveny dosažené docházkové vzdálenosti. Monitoring celé sítě je prováděn on-line nástroji. Tyto nástroje jsou využívány rovněž pro zjišťování využitelnosti jednotlivých míst PIAP. Pro potřeby publicity projektu byly zřízeny samostatné webové stránky projektu MAN-UB.
 
Uherský Brod Uherský Brod
Za první rok provozu MAN-UB si uživatelé zobrazili více jak pět milionů internetových stránek s celkovým datovým objemem dosahujícím 600 GB. Kromě stránek města Uherský Brod návštěvníci veřejně přístupných míst s připojením k internetu (tzv. PIAP) často navštěvovali i Portál veřejné správy, ale i další internetové stránky veřejnoprávních subjektů. V prvním roce fungování sítě obyvatelé a návštěvníci města nejvíce využívali PIAP umístěný v Městském informačním centru. Informace vyhledávali nejvíce mezi jednou a třetí hodinou odpoledne.
  
Samotná myšlenka budování metropolitních sítí nová není. Konkrétní realizace však vyžaduje inovativní přístup při návrhu a následné realizaci metropolitní sítě. Inovaci vidíme ve vybudování jednotného komunikačního prostředí (technologické infrastruktury), kterou budeme využívat pro různé aplikační úlohy, například IP telefonie, jednotný provozní informační systém.
  
Námi použité řešení může být obecně přenositelné do jakékoliv jiné lokality. Rozdíly se budou samozřejmě týkat reálného technického řešení, ale princip fungování, provozování a postupy realizace se dají bez problémů uplatnit v jakékoliv organizaci či sektoru.
   
Při realizaci projektu MAN-UB jsme si ověřili postupy při projektovém řízení a koordinaci činností. U takto rozsáhlého projektu bylo nutné, aby se na celkové realizaci podílelo několik odborů společně. Dále jsme získali zkušenosti s administrací projektů spolufinancovaných z Evropské unie.
 
V případě realizace podobného projektu doporučujeme důkladnou přípravu celé akce, zajištění si dostatečné podpory od všech orgánů města a velmi kvalitní přípravu studie proveditelnosti a realizační dokumentace.
 
Text: Ing. Kamil Válek, vedoucí odboru informatiky, Městský úřad Uherský Brod
Foto: Radoslav Bernat, archiv MěÚ Uherský Brod
 
 

 
Koordinátorem celého projektu MAN-UB je vedoucí oddělení informatiky, který současně zodpovídal za práci celého projektového týmu. Členy projektového týmu byli zástupci všech odborů, kterých se realizace projektu dotýkala provozně, organizačně, finančně nebo technicky. Provozovatelem MAN-UB je oddělení informatiky, na kterém bylo vytvořeno nové pracovní místo. Při přípravě a realizaci projektu byly použity metody a postupy projektového řízení. Partnery tohoto projektu byly všechny organizace zřizované městem (všechny mateřské a základní školy, Dům dětí a mládeže, Dům kultury, CPA Delfín, Sociální služby UB, Městská knihovna UB, Regio UB, s.r.o., Městská nemocnice s poliklinikou, s.r.o.). Celkem se na projektu podílelo dvacet partnerů. Na vypracování studie proveditelnosti se podílela společnost INstrategy, která následně připravila kompletní dokumentaci pro podání žádosti do 4. kola SROP. Celý projekt byl spolufinancován Evropskou unií (Evropským fondem pro regionální rozvoj ve výši 66,7 % a státním rozpočtem ČR ve výši 10 % v rámci Společného regionálního operačního programu).
 
Ing. Ladislav KryštofIng. Ladislav Kryštof
Ing. Ladislav Kryštof, starosta města Uherský Brod, k metropilitní síti:
Během prvního roku fungování se potvrdil náš předpoklad a síť nám tak přináší spolehlivější a rychlejší propojení jednotlivých městských subjektů. Ze statistik provozu naší metropolitní sítě navíc vyplývá, že nejvíce navštěvovanou internetovou stránkou na veřejně přístupných místech jsou právě stránky města Uherský Brod na adrese www.ub.cz. Podařilo se nám tak splnit cíl, se kterým jsme síť spouštěli - zajistit větší informovanost občanů o aktuálním dění v Uherském Brodě a usnadnit přístup k informacím institucí veřejné správy.“

vytisknout  e-mailem