Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Říjen 2023 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
říjen 2023

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – říjen 2023

Dne 31. října 2023 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Plnění úkolů Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022–2027 – pokyny k tvorbě vyhodnocení za léta 2022 a 2023 a případné návrhy na její aktualizaci – Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra
  2. Poznatky k zacházení s pachateli domácího násilí v partnerských vztazích – výzkum – Institut pro kriminologii a sociální prevenci
  3. Oběti domácího násilí – nabízené možnosti pomoci v rámci jednotlivých resortů – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy + ostatní členové RVPPK
  4. Informace MPSV o probíhajícím výzkumu Děti a domácí násilí – Ministerstvo práce a sociálních věcí
  5. Proškolování policie v oblasti identifikace obětí trestných činů a domácího násilí – e-learning k problematice domácího násilí – Policejní prezidium ČR (Ředitelství služby pořádkové policie)
  6. Prezentace o realizaci a výstupech projektu Mluvme o domácím násilí – Policejní prezidium ČR (Odbor prevence a Ředitelství služby pořádkové policie)
  7. Různé

V rámci bodu 1. JUDr. Barbořík představil postup při vyhodnocování aktuální Strategie prevence kriminality, které bude probíhat na začátku roku 2024.

V bodu 2. pak Mgr. Přesličková z IKSP předložila výsledky výzkumného projektu Violenceoff – Zlepšení v oblasti zacházení s pachateli a v oblasti podpory obětí v případech domácího a genderově podmíněného násilí v ČR (podrobnosti projektu jsou dostupné na webu https://violenceoff.cz/).

Bodem 3. pak představil Mgr. Pavlíček z ÚV stav plnění Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019-2022 a schválení plánu navazujícího. Mezi nejúspěšnější patří ÚV, MF,  MS a MV.

V rámci bodu 4. Mgr. Richtrová z MPSV představila probíhající výzkum s názvem „Děti a domácí násilí – výzkum potřebnosti služeb specializovaných na pomoc dětem ohroženým domácím násilím“. Popsala cíle výzkumu – formulovat doporučení a vytvořit minimální parametry těchto služeb. Ukončení výzkumu je plánováno ke konci roku 2024, kdy výstupem bude závěrečná zpráva a úprava metodických materiálů.

V bodu 5. prezentovala Mgr. Petrovičová z PP proškolování policie v oblasti identifikace obětí trestných činů a domácího násilí – e-learning k problematice domácího násilí, který je zaměřen na policisty v 1. linii. Zároveň představila nové edukační video, které přibližuje téma domácího násilí na kresleném příběhu včetně následného odborného popisu tématu. Video je dostupné na https://youtu.be/HWt4Jxb6mbc?si=k8KG362g3Y-P96ty.

V bodu 6. pak představila Pidrmanová z PP realizaci a výstupy projektu Mluvme o domácím násilí, který navazuje na dřívější aktivity, např. film Jakub.

Přílohy:
Příloha ad bod 2) (pdf, 652 kB)
Příloha ad bod 3) (pdf, 325 kB)
Příloha ad bod 4) (pdf, 330 kB)
Příloha ad bod 5) (pdf, 2 MB)
 

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem