Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Březen 2023 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
březen 2023

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – březen 2023

Dne 30. března 2023 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Program prevence kriminality na místní úrovni 2023 – schválení návrhu dotací – Ministerstvo vnitra
  2. Projednání písemné informace o stavu dotačních programů na rok 2023 (stav vyhlášení, finance) – Ministerstvo vnitra ve spolupráci s dalšími rezorty (MS, MŠMT, ÚV (RVZRM, RVKPP), MZd, MPSV)
  3. Trendy kriminality s ohledem na dopady covidu-19 v roce 2021 – Institut pro kriminologii a sociální prevenci
  4. Vývoj registrované kriminality za rok 2022 – Policejní prezidium (ÚSKPV)
  5. Proběhlé aktivity k Evropskému dni obětí (připadl letos na 22. 2. 2023) – Policejní prezidium + Probační a mediační služba
  6. Různé

V rámci bodu 1. představil ředitel OPK JUDr. Barbořík požadavky na dotace Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2023. Bylo zasláno 170 žádostí, ze kterých Komise RVPPK doporučila 141 projektů k podpoře. Z doporučení Komise vyplývá, že z alokované částky nebude vše spotřebováno, proto Komise doporučila vyhlásit 2. kolo PPK 2023. RVPPK obě doporučení Komise schválil.

Bod 2. byl přijat bez diskuze.

Bodem 3. pak představila JUDr. Diblíková z IKSP trendy kriminality v předchozích letech. Popsala vývoj za posledních 20 let, upozornila na změny v trestním zákoníku a TSK s dopadem na počítání registrovaných skutků. Nejvíce skutků je majetková trestná činnost (51 %), nárůst je evidován u mravnostní kriminality. Dále představila výsledky průzkumu z covidového období. Vliv masivních restriktivních opatření dopadajících na společnost v době pandemie sice omezil – za cenu jiných negativních účinků – kriminalitu, ale v zásadě nezměnil její strukturu. Některé její součásti, jako např. obchod s drogami, prokázaly pozoruhodnou schopnost adaptace.

V rámci bodu 4. plk. Mgr. Lukášek z ÚSKPV PP ČR představil vývoj kriminality v meziročním srovnání let 2021–2022. Oproti roku 2021 došlo k nárůstu kriminality, která však byla nižší než v roce 2019 (před covidem). Speciálně zmínil oblast kyberkriminality, která dlouhodobě narůstá a je jí věnována zvýšená pozornost.

V bodu 5. MgA. Bačkovský z PMS představil aktivity realizované k Evropskému dni obětí, který letos připadl na 22. února 2023. S policií realizovali společnou kampaň se sloganem „(Ne)jsme (bez)mocní“. Pro letošní rok se zaměřili na větší využití médií pro šíření tohoto tématu.

Přílohy:

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem