Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2023 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
Listopad 2023

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – listopad 2023

Dne 30. listopadu 2023 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

5. Aktuální situace v oblasti závislostí v ČR – Úřad vlády (Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí) – bod přesunut na žádost přednášející

1. Aktuální výsledky z výzkumu obětí trestné činnosti – Institut pro kriminologii a sociální prevenci

3. Akční plány Koncepce probace a mediace 2023–2024 – Probační a mediační služba, Ministerstvo spravedlnosti

2. Seznámení s prvními zkušenostmi provozu Probačního domu – 6měsíční program zacházení s podmíněně propuštěnými – Probační a mediační služba

4. Revize Koncepce vězeňství do roku 2025 – Vězeňská služba

6. Představení kampaně primární protidrogové prevence – Policejní prezidium ČR (Odbor prevence, Ředitelství služby dopravní policie a Národní protidrogová centrála) – bod bude v průběhu jednání zařazen do programu dle příchodu přednášejících pravděpodobně okolo 11. hodinu

7. Aktivity NÚKIB v rámci Festivalu bezpečného internetu a další letošní aktivity – Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

8. Různé

V úvodu navrhl JUDr. Barbořík změnu v původním pořadí programu z důvodu kolize s dalšími aktivitami přednášejících a zároveň upozornil na změny v členské základně RVPPK.

V rámci předřazeného bodu 5. Mgr. Chomynová z UV - Odbor protidrogové politiky, představila zprávy z oblasti závislostí. Prevalence denního kouření tabáku v dospělé populaci se dlouhodobě nemění, klesá u dospívajících, u těch je nahrazována alternativními výrobky. Spotřeba alkoholu mezi dospělými zůstává vysoká, do kategorie rizikové konzumace spadá 1,5 mil. dospělých, užívání a zneužívání psychoaktivních léků mezi dospělými je stabilní, přičemž ženy vykazují vyšší míru užívání. Dále byla diskutována problematika konopných produktů a nových drog.

V bodu 1. pak JUDr. Roubalová, PhD. z IKSP předložila výsledky z výzkumu obětí trestné činnosti, přičemž hlavním cílem bylo zjištění míry viktimizace obyvatel sledovanými trestnými činy a získání komplementárního zdroje informací o rozsahu kriminality v ČR, včetně její latentní části.

V dalším předřazeném bodu 6. pak představila Plk. Mgr. Pidrmanová z PP spolu s Michalem Míkou z McCann Prague připravovanou kampaň primární protidrogové prevence.

Bodem 3. pak představila Mgr. Matoušková z PMS Akční plány Koncepce probace a mediace 2023–2024, kdy globálním cílem Koncepce je kvalitativně rozvinout probaci a mediaci v ČR, vytvořit systémový způsob zacházení s pachateli a oběťmi trestných činů a tím chránit společnost před následky kriminality a recidivou.

Bodem 2. pak seznámila Mgr. Švehlová Bullová, vedoucí Probačního domu v Písku, s prvními zkušenostmi z provozu a šestiměsíčním programem zacházení s podmíněně propuštěnými.

Bod 4. byl vypuštěn z důvodu nutnosti dřívějšího odchodu prezentujícího. Bod bude zařazen na program jednání RVPPK opětovně v roce 2024.

V rámci bodu 7. Mgr. Adamcová z NÚKIB představila aktivity v rámci Festivalu bezpečného internetu https://fbifest.cz. Dále zmínila směrnici NIS2 (Nová směrnice EU o kybernetické bezpečnosti), ke které NÚKIB vytváří web (https://nis2.nukib.cz). Pro děti a mladistvé připravili Kyberpohádky a Příběh svůďáka, pro seniory pomůcku Senior na netu (www.seniornanetu.cz).

Přílohy:
Příloha ad bod 1) (pdf, 673 kB)
Příloha ad bod 2) (pdf, 2 MB)
Příloha ad bod 3) (pdf, 3 MB)
Příloha ad bod 5) (pdf, 694 kB)
Příloha ad bod 7) (pdf, 4 MB)
 

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem