Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Květen 2023 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
květen 2023

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – květen 2023

Dne 25. května 2023 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Aktivity MV v oblasti kyberprevence, činnost Kyberkomise, Den bezpečnějšího internetu 2023 a připravovaný „kyberblok“ v rámci Národních dnů prevence v Ostravě – Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra
  2. Kyberkriminalita a kyberprevence – Policejní prezidium ČR (odbor prevence a OHK ÚSKPV)
  3. Aktivity Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost pro rok 2023 – Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
  4. Prezentace toolboxu ke zvlášť zranitelným obětem trestných činů – identifikace, prevence sekundární viktimizace, prevence opakované viktimizace + příklady dobré praxe z EU (vytvořeno EUCPN pod vedením CZ PRES) – Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra
  5. Různé

V úvodu upozornil JUDr. Barbořík na Pomněnkový den – Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který spadá na 25. května 2023. Připomněl Národní koordinační mechanismus, využívaný při pátrání po pohřešovaných dětech (zapojení médií, veřejnosti a dalších subjektů), který je v praxi velmi efektivní. Dodal, že k tomuto dni vyšla tisková zpráva na webu MV, PP, webu prevencekriminality.cz i specializovaném webu pomoztemenajit.cz, kde je mimo jiné propagována aktuálně vydaná publikace „Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství“, která si klade za cíl naučit děti, jak se mají správně chovat, aby se neztratily.

V rámci bodu 1. představila Mgr. Kosová z OPK aktivity MV v oblasti kyberprevence. Informovala o činnosti Kyberkomise, která se věnuje přípravě Dnu bezpečnějšího internetu pro rok 2023.

Bod 2. využila plk. Mgr. Zemanová k představení aktuální situace v oblasti kyberkriminality, kdy v posledních letech dochází k velkému nárůstu, v loňském roce dosáhla 10 % celkové kriminality. Popsala aktuální podvodná jednání v kybernetickém prostoru – phishingové kampaně (MPSV, Česká pošta, banky), podvodné telefonáty, inzertní podvody, reverzní inzertní podvody (vylákání bankovních údajů pod legendou zaslání platby a zboží), vylákání vzdáleného přístupu, zdánlivě výhodná exklusivní investice, odcizení účtů na sociálních sítích, podvody s láskou (americký voják, ruská nevěsta), neočekávané peníze (dědictví, loterie), aj. Plk. Mgr. Pidrmanová doplnila o informace na téma kyberprevence na úrovni policie, kdy hlavním cílem je motivovat veřejnost, aby nejprve ověřovala, zda se nejedná o podvod, a po ověření, že se jedná o bezpečnou aktivitu, teprve konala, a ne naopak.

Bodem 3. pak představila Mgr. Adamcová z NUKIB aktivity pro rok 2023, kdy připravují aktualizaci kurzu Bezpečně v kyber (nová podoba, zobrazení i v mobilu, snaží se oslovit cílové skupiny a získat připomínky a doplnění). Na říjen plánují opět Festival bezpečného internetu, aktuálně připravují program.

V rámci bodu 4. JUDr. Barbořík představil Evropskou síť prevence kriminality (EUCPN), připomněl, že je národním zástupcem za ČR, a je tedy možné se na něj v této souvislosti obracet, poté představil činnost, webové stránky, kde upozornil na část s Toolboxy vytvářené k aktuálním tématům za každé pololetí a zmínil též Evropskou cenu prevence kriminality (ECPA). Na dotaz Ing. Kladníčka, zda ČR někdy získala cenu ECPA, jmenoval projekt Senior akademie (1. místo) a Nenech to být (3. místo).

Dále JUDr. Barbořík představil Toolbox zpracovaný v rámci českého předsednictví pro téma zvlášť zranitelných obětí trestných činů, kde jsou k dispozici jak teoretické informace, tak praktické příklady, využitelné při práci s těmito skupinami obětí.
 

Přílohy:

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem