Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2023 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
duben 2023

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – duben 2023

Dne 27. dubna 2023 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Přehled statistických výstupů na úseku mravnost mládež za rok 2022 – PP ČR (ÚSKPV + NCOZ)
  2. Problematika pohlavního zneužívání dětí v návaznosti na Předsednictví ČR v Radě EU – OPK MV
  3. Plnění opatření Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022–2027 v rámci strategického cíle „Kriminalita páchaná dětmi a na dětech“ – spolupráce na přípravě materiálu „Rozbor situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy za léta 2020–2022“, potřebná součinnost při plnění jednotlivých opatření, cíle a aktivity pro rok 2023; pátrání po pohřešovaných dětech – Pomněnkový den, Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech, aplikace ECHO a spolupráce s Amber Alert EU – OPK MV
  4. Podpora dětských advokačních center (DAC) a implementace karty identifikace dítěte (KID) – OPK MV
  5. Krátká informace o Metodickém doporučení pro činnost bezpečnostních sborů č. 3/2021, které se zaměřuje na problematiku zaznamenávání fyzického násilí Vězeňskou službou ČR – GIBS
  6. Různé

V úvodu informoval JUDr. Barbořík o schválení výstupů hodnoticí komise RVPPK k Programu prevence kriminality na místní úrovni ministrem vnitra, včetně vyhlášení 2. kola Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2023.

V rámci bodu 1. představil plk. Mgr. Lukášek z ÚSKPV PP ČR přehled statistických výstupů na úseku mravnost mládež za rok 2022. Uvedl počty jednotlivých trestných činů, přičemž je vidět nárůst zejména pohlavních zneužití dětí v závislosti a nárůst znásilnění dětí. Také je sledován nárůst kriminality mládeže, zejména v oblasti majetkové trestné činnosti.

Bodem 2. JUDr. Barbořík představil problematiku boje proti pohlavnímu zneužívání dětí v návaznosti na Předsednictví ČR v Radě EU, která byla jednou z jeho priorit v oblasti vnitřních věcí.

Bodem 3. pak představila Ing. Lindauerová z OPK aktivity pro plnění opatření Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022–2027 v rámci strategického cíle „Kriminalita páchaná dětmi a na dětech“. JUDr. Barbořík připomněl, že 25. 5. bude opět Pomněnkový den jako připomínka pohřešovaných dětí po celé ČR.

V rámci bodu 4. potom seznámila Ing. Lindauerová účastníky s informací o podpoře dětských advokačních center a implementaci karty identifikace dítěte, která je šířena v rámci PČR a dalších institucí a je dostupná i na internetu.

V bodu 5. Plk. Mgr. Ježek a pplk. Mgr. Gardavský z GIBS odprezentovali Metodické doporučení pro činnost bezpečnostních sborů č. 3/2021, které se zabývalo problematikou zaznamenávání fyzického násilí Vězeňskou službou.

V posledním, 6. bodu, zmínil Ing. Kladníček za Svaz měst a obcí problematiku bezdomovectví, upozornil na změnu ve struktuře, věku a chování bezdomovců. Ti jsou mnohem častěji mladšího věku a jsou často pod vlivem návykových látek. Nestojí o pomoc dostat se z ulice, narůstají počty napadení a konfliktů, veřejnost se jich bojí. JUDr. Barbořík doplnil, že se toto téma nyní hodně diskutuje a na MPSV se připravuje nová koncepce k problematice bezdomovectví.

Přílohy:

Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem