Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2022 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
listopad 2022

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – listopad 2022

Dne 30. listopadu 2022 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Poznatky z výzkumu Extremismus a předsudečná trestná činnost – Institut pro kriminologii a sociální prevenci
  2. Aktuální situace v oblasti extremismu, Koncepce boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti 2021–2026 – Ministerstvo vnitra
  3. Systém zajištění a provádění programů zacházení s pachateli (dospělí, mládež) – aktuální podoba systémového zajištění a jeho další strategický rozvoj – Probační a mediační služba
  4. Monitoring plnění cílů a opatření Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022 až 2027 za rok 2022 – členové RVPPK
  5. Různé

V rámci bodu 1. seznámil Mgr. Holas z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) účastníky jednání s poznatky z výzkumu Extremismus a předsudečná trestná činnost. Dále doplnil vývoj počtu evidovaných trestných činů s nenávistným podtextem.

V bodu 2. informoval Mgr. Pětioký z odboru bezpečnostní politiky MV o aktuální situaci v oblasti extremismu a o Koncepci boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti pro roky 2021–2026. V Koncepci je nastaven nový přístup, kterým je obrat k oběti. Druhým strategickým cílem je ochrana demokracie neboli aktivní obrana před skupinami, které útočí na pilíře české demokracie. Třetím strategickým cílem je transparentní a srozumitelné posilování důvěry v demokracii.

Bodem 3. pak představila PhDr. Matoušková z Probační a mediační služby  systém zajištění a provádění programů zacházení s pachateli, aktuální podobu a další strategický rozvoj, nově otevřeli 4 centra, celkem je jich již 5. Cílem je rozšířit programová centra, aby byla dostupná v každém kraji, neboť mají dobrou zpětnou vazbu od klientů, lektorů i probačních úředníků.

V rámci bodu 4. JUDr. Barbořík z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra seznámil účastníky s plněním cílů a opatření Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022 až 2027 v roce 2022.

Přílohy:



Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem