Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Září 2023 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
září 2023

Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – září 2023

Dne 27. září 2023 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Rozbor situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy za léta 2020–2022 – odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra
  2. Systém včasné intervence – aktuální vývoj, výsledky jednání pracovní skupiny – odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra
  3. Problematika dětí bez doprovodu – aktuální situace, problémy a řešení ve spojení s uprchlickou vlnou z Ukrajiny – Ministerstvo práce a sociálních věcí
  4. Komplexní přístup k prevenci a potírání obchodování s dětmi v rámci Programu bezpečnostního výzkumu pro potřeby státu 2022–2027 – odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra, Accendo
  5. Nástroje MPSV pro řešení problematiky bezdomovectví a sociálního bydlení – Ministerstvo práce a sociálních věcí
  6. Různé

V rámci bodu 1. seznámila Ing. Lindauerová z OPK účastníky s naplňováním doporučení vyplývajících z materiálu „Rozbor situace dětí a mladistvých ohrožených kriminalitou a kriminálně rizikovými jevy v letech 2021–2022“. Popsala aktuální situaci, úspěšně realizované aktivity, trendy, přetrvávající problémy a rizika, nová opatření a závěry.

K tématu následovala bohatá diskuze, ve které zaznělo mnoho doplňujících informací.

V bodu 2. pak Ing. Lindauerová z OPK představila výsledky jednání pracovní skupiny a aktuální vývoj Systému včasné intervence (SVI). Nový SVI je určen pro pomoc všem ohroženým dětem, cílová skupina byla rozšířena tak, aby každému ohroženému dítěti mohla být poskytnuta pomoc, pokud to jeho rodina či okolí nezvládá vlastními silami. Došlo ke shodě napříč resorty s tím, že je vhodné systém udržet a pracovat na jeho rozšíření.

JUDr. Barbořík dodal, že uvedenému tématu se věnujeme již 20 letech, ale zatím se nepodařilo dotáhnout do konce, i když pracovní skupina v rámci RVPPK principy SVI posouvá dopředu k praktické aplikaci, za což jí JUDr. Barbořík vyslovil poděkování. Zároveň konstatoval, že tato snaha naráží na nedostatečnou finanční podporou do lidských i technických zdrojů.

Bodem 3. pak představila Mgr. Ferencová Hrodková z MPSV aktuální situaci v oblasti problematiky dětí bez doprovodu ve spojení s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. Přiblížila aktuální počty těchto dětí, nejvíce Ukrajina, Sýrie, Afghánistán, nejvíce ve věku 15+. Dále informovala, že MPSV ve spolupráci s UNICEF vyhlásilo mimořádný dotační titul na podporu a začleňování rodin z Ukrajiny s cílem podpory služeb pro rodiny s dětmi.

V rámci bodu 4. Doc. Ing. Hruška, Ph.D. z Accenda představil projekt Komplexní přístup k prevenci a potírání obchodování s dětmi v rámci Programu bezpečnostního výzkumu pro potřeby státu 2022–2027. Projekt je teprve v první fázi – mapování situace - v dalších fázích bude připravena metodika identifikace a poskytnutí pomoci dětským obětem obchodování s lidmi, vzdělávací program k identifikaci a podpoře obětí, návrh preventivního projektu zaměřeného na zvyšování povědomí o obchodování s dětmi u široké veřejnosti.

V bodu 5. prezentovaly Mgr. Pazderová a Mgr. Jarošová z MPSV aktuální nástroje MPSV pro řešení problematiky bezdomovectví a sociálního bydlení. Kromě jiného upozornily na kampaň „Mít domov“, kde nárok na příspěvek na bydlení má cca 20 % Čechů a využívá ho pouze 5 %. V rámci diskuze rezonoval kontrast mezi přístupem vyzdvihujícím potřeby na legislativní zpřísnění postihů a hledání cest k vyšší vymahatelnosti práva u těchto skupin a mezi přístupem upřednostňujícím dlouhodobou cílenou sociální prevenci a sociální práci.

Přílohy:
Příloha ad bod 2) (pdf, 859 kB)
Příloha ad bod 5) (pdf, 278 kB)


Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem