Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nové Město na Moravě hostilo 32. setkání Nových Měst Evropy

Je sobota, kostelní hodiny odpočítávají druhou a do ulic vychází neobvyklý průvod. V jeho čele, v bryčce tažené poslušným koněm, jede Vratislav z Pernštejna se svojí ženou a městským praporem, za nimi pochodují vlajkonoši s vlajkami šesti zemí a sedmou evropskou, následováni tanečníky a bubeníky. V průvodu dál důstojně kráčí starostové a zástupci dvaatřiceti měst, která mají ve svém názvu slovní spojení „Nové Město“.  Počet hostů v průvodu se blíží tisícovce. Mnozí se oděli do krojů či historických kostýmů nebo si alespoň oblékli stejnobarevná trička. Za pochodu se představují krojované kapely i taneční soubory. V ulicích je zdraví stovky místních lidí. Hostitelské město jde úplně nakonec – s šarmem a elegancí přichází téměř stovka mažoretek, průvod uzavírají čtyři hasiči nesoucí slavnostní zástavy.
 
Takto vypadalo prosluněné odpoledne 19. června v Novém Městě na Moravě. Slavnostní průvod byl součástí velkého svátku, který se pod názvem Setkání Nových Měst Evropy každý rok koná v jiném Novém Městě. Tato tradice vznikla v Německu před více než třiceti lety, v Česku byla tato událost k vidění teprve podruhé (poprvé hostilo setkání Nové Město nad Metují). „Hlavním cílem setkání je vzájemné poznávání, budování přátelství a také podpora cestovního ruchu a turistiky,“ říká Zdeňka Marková, starostka Nového Města na Moravě. „Je zajímavé, jak jistá místopisná sounáležitost dokáže odstranit už od začátku bariéry v komunikaci. Novoměšťáci se jednoduše snadněji domluví,“ dodává starostka.
 
Je symbolické, že v pořadí 32. setkání se spolu s hostitelským městem zúčastnilo 32 Nových Měst z pěti evropských zemí, především z Německa,Rakouska, ale také Maďarska, Slovenska a České republiky. Chyběli jen Poláci, v jejichž zemi se ve stejném termínu konaly prezidentské volby. Předsedou spolku, které v současné době sdružuje 36 Nových Měst, je od roku 1979 Hans Schreyegg z bavorského Neustadt an der Waldnaab. Do Nového Města na Moravě přijel podruhé a svoji misi si pochvaloval. „Moc se mi tady líbí. Zdejší krajina je krásná a Novoměšťáci jsou velmi milí. Pouze mě mrzí, že neumím česky,“ řekl na adresu hostitelského města.  
 
Podle zvyklostí přijíždějí hosté na třídenní setkání již v pátek, kdy se tradičně koná společná večeře a slavnostní zahájení spojené s předáváním novoměstského praporu. Pro tyto účely vyrostl v areálu Zlaté lyže u hotelu Ski obří stan o rozměrech 40 × 50 m, který dokázal „pohltit“ na 1200 zahraničních i domácích hostů. Přítomné přišly pozdravit dvě olympioničky a novoměstské rodačky – vítězka z Vancouveru, rychlobruslařka Martina Sáblíková a držitelka stříbrné medaile z běžecké štafety na zimní olympiádě v Sarajevu v roce 1984 Dagmar Hromádková (dříve Palečková-Švubová). Dámské duo doplnili trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák a Jiří Hamza, prezident organizačního výboru Mistrovství světa v biatlonu, které se v Novém Městě na Moravě uskuteční v roce 2013.
 
K zajímavostem setkání patří i skutečnost, že Novoměšťáci úspěšně vytvořili dva rekordy. Tím prvním byl pokus o největší lyži v České republice, na níž stojí největší počet starostů či zástupců Nových Měst. Lyže byla vyrobena ze smrkového dřeva Milanem Slonkem, pokračovatelem rodiny se stoletou tradicí výroby lyží na Vysočině, a pod dohledem agentury Dobrý den byla zvážena a změřena, přenesena na trávník a vyfotografována spolu s třiadvaceti starosty a jejich zástupci. Poté byla maxilyže, vážící 98,5 kg a měřící 744 cm, umístěna natrvalo v lyžařském areálu. Druhý podařený pokus o rekord se uskutečnil ve večerních hodinách, kdy se ve slavnostním stanu sešlo celkem 1214 osob, které se buď v Nových Městěch narodily nebo v něm žijí. Soutěžilo se totiž o největší počet Novoměšťáků na jednom místě. Speciálně pro slavnost byly vyrobeny pamětní mince Nového Města na Moravě, které si zájemci mohli zakoupit ve zvláštním automatu, či pivo Novoměstský hejkal, které vzniklo ve spolupráci s pivovarem Chotěboř. K dostání byla i speciální turistická známka nebo novoměstský pas, který si může pořídit každý, kdo každoročně zamíří do jakéhokoliv členského města zmíněného sdružení.
 
Snad nejhezčím a nejdůležitějším aspektem setkání je skutečnost, že se podařilo zorganizovat opravdový svátek všech Novoměšťáků. Bavili se hosté i domácí, společně si poseděli, popovídali, zatančili i zazpívali. Na organizaci akce se podílelo na tři sta dobrovolníků – hasiči, studenti a mnozí další. Hostitelé uklidili a slavnostně vyšperkovali město, vyzdobili domy i náměstí květinami. Organizační tým povzbudil sběratele, aby ukázali zajímavé kousky ze svých sbírek, či ředitele škol, aby v době setkání otevřeli dveře svých institucí. Podařilo se a o víkendu město nebývale ožilo. Bohatý doprovodný program probíhal na 25 místech a také na čtyřech hudebních pódiích a v kostelích. Všude bylo v době konání akce plno a odhaduje se, že v době hlavního večerního programu se na hlavním náměstí bavilo až osm tisíc lidí. „Pevně doufáme, že se podařilo naplnit naše velké přání – aby se hostům u nás líbilo a aby se tu cítili jako doma,“ říká starostka Zdeňka Marková. Heslo sdružení „Propagací ke vzájemnému prospěchu“ (Werben auf Gegenseitigkeit) se v Novém Městě na Moravě podařilo naplnit na výbornou.
 
text Věra Staňková 
 

vytisknout  e-mailem