Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První společná zahraniční dovolená

Na termín od 25. června do 7. července roku 2009 zajistila Nadace policistů a hasičů - vzájemná pomoc v tísni, prostřednictvím cestovní kanceláře JAMI agency, ozdravný pobyt pro děti a matky, o které pečuje. Cílem se stalo lázeňské městečko Salou, které se nachází na středomořském pobřeží Costa Dorada ve Španělsku.

Salou je atraktivní a velice oblíbené letovisko, leží asi 110 km jižně od Barcelony v provincii Tarragona. Často bývá srovnáváno s francouzským Saint Tropez či brazilskou Copacabanou. Magnetem pro malé i velké návštěvníky je jak v městečku, tak i v jeho blízkém okolí několik zábavních parků, z nichž nejznámější je Port Aventura, který patří k nejnavštěvovanějším zábavním parkům Evropy.

Kromě užívání si moře, pláže a zdravého vzduchu jsme v Salou navštívili tržiště, kam se vždy v pondělí sjíždějí trhovci z okolí a nabízejí oblečení, kožené zboží, nádobí, technické výrobky, ovoce a zeleninu, koření a hlavně pak místní speciality jako je třeba sušená šunka, různé ovčí a kozí sýry, ořechy, cukrovinky či med nasbíraný z pouze jednoho druhu květů.

V první části našeho pobytu jsme, mimo jiné, absolvovali výlet do Barcelony, která je hlavním městem Katalánska a největším přístavem Španělska. Při okružní jízdě městem jsme se zastavili u chrámu Sagrada Familia, úžasné stavby geniálního architekta Antoniho Gaudí, vyjeli jsme na pahorek Montjuic, viděli olympijský stadión a prohlédli si přístav, zážitkem byla i návštěva mořského akvária.

Zábavní park Port Aventura, kam jsme zavítali v druhé polovině našeho pobytu, předčil veškerá naše očekávání. Navštívili jsme různá vystoupení, projeli mnoho horských drah, ve vydlabaném kmeni jsme se řítili Stříbrnou řekou, bojovali s podmořským drakem ve virtuálním představení „Mořská odysea“, plavili jsme se Gran Kaňonem a tak trochu se i báli v Paláci ohně. Zážitků bylo skutečně mnoho a desetihodinový pobyt v parku nám uběhl jako voda.

V předposlední den pobytu jsme si ještě vyjeli na výlet do okresního města Tarragony, jehož nejstarší část byla prohlášena za světové kulturní dědictví UNESCO. Obdivovali jsme památky z doby říše římské, které patří mezi nejcennější z těch, jež se nacházejí mimo území Itálie, prošli jsme se pod gotickými hradbami a z vyhlídky vysoko nad mořem jsme pozorovali dění v přístavu.

Závěrem snad zbývá jen dodat, že se zájezd skutečně podařil. Cesta byla sice dlouhá, ale autobus pohodlný a řidiči ochotní a příjemní, stejně tak jako delegátka cestovní kanceláře, která se nám věnovala po celou dobu pobytu. Počasí bylo ideální, všichni jsme si odpočinuli, načerpali nové poznatky i zkušenosti, upevnili své zdraví a v podstatně lepší kondici, duševní i tělesné, jsme se vrátili domů.

  


25. srpna 2009

vytisknout  e-mailem