Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomník zemřelým policistům a hasičům

Čestná stráž u pomníkuČestná stráž u pomníku

V úterý 13. října 2009 byl v Muzeu Policie ČR slavnostně odhalen pomník policistům a hasičům, kteří položili svoje životy při výkonu služby. Stalo se tak za účasti našich Nadačních rodin - tj. pozůstalých po policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu své služby. V těchto celkem 43 rodinách žije 60 dětí.

"Odhalení zmíněného pomníku je projevem solidarity příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru s pozůstalými jejich kolegů, kteří položili životy při plnění služebních úkolů. Tato událost je výsledkem spolupráce Ministerstva vnitra ČR, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Nadace policistů a hasičů," komentovala událost tisková mluvčí MV ČR Jana Malíková.

Autorem pomníku je známý akademický sochař Kurt Gebauer. Jména více než tisícovky policistů a hasičů, kteří položili své životy při výkonu služby od roku 1918, budou ručně vepsána do pamětní knihy. Kniha bude trvale uložena v expozici Muzea Policie ČR. Po odhalení následoval ještě i slavnostní služební slib nově přijatých příslušníků Policie ČR.

Bohatá fotogalerie a videoreportáž z celé akce je na webu Ministerstva vnitra.

Zpracoval: Miroslav Bouda, foto MV ČR

  


14. října 2009

vytisknout  e-mailem