Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oranžové kolo se opět roztočilo

Ředitel Nadace PaH V. Šutera přebírá šek od ředitelky Nadace ČEZ L. SperatovéŘeditel Nadace PaH V. Šutera přebírá šek
od ředitelky Nadace ČEZ L. Speratové

V rámci Mezinárodního filmového festivalu se ve dnech 4. až 11. července roku 2009 v Karlových Varech znovu roztočilo Oranžové kolo Nadace ČEZ. Součástí doprovodného programu festivalu je již šestým rokem a letos opět pomohlo dvěma neziskovým organizacím. Do pedálů pro dobrou věc se opřela řada známých osobností ze světa filmu, veřejného života i sportu, mezi prvními nechyběl prezident festivalu Jiří Bartoška a zástupci Karlovarského kraje. Symbolické šeky v celkové hodnotě 500 tisíc korun si mezi sebe rozdělilo Centrum Paraple a Nadace policistů a hasičů.

Smyslem akce je vlastním fyzickým úsilím (konkrétně šlapáním na speciálně upraveném kole) přispět na dobrou věc. Každý účastník musí vyvinout maximální výkon po dobu 1 minuty.

Po celý týden mohli do charitativních pedálů šlápnout i běžní návštěvníci letošního ročníku Karlovarského festivalu, a pomoci tak potřebným. Hned první den usedl na Oranžové kolo prezident festivalu Jiří Bartoška a v přátelském duelu se utkal s ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem. V sedlech speciálních rotopedů je pak vystřídali zástupci Karlovarského kraje a města Karlovy Vary. Sportovní výkon ve prospěch neziskovek podal i olympijský vítěz z Mexika v roce 1968 Jan Kůrka. Připojili se i další přední sportovci: olympionici Jana Horáková, Marek Švec a David Vála, nadějný překážkář Petr Svoboda a další. Stánek s Oranžovým kolem navštívili i známí čeští herci. Celkem na Oranžové kolo před hotelem Thermal usedlo 2500 lidí.

Centrum Paraple získalo 253 029 korun, za něž přistaví ke své budově novou část, aby mohlo včas poskytnout pomoc všem, kteří ji potřebují. "V novém křídle vznikne tělocvična pro rehabilitaci i sport, učebna pro PC kurzy se zázemím pro lektory, pokoje pro ubytování klientů, kanceláře, sklady a dílna na opravu kompenzačních pomůcek klientů," přiblížila Petra Černá z Centra Paraple.

Nadace policistů a hasičů - vzájemná pomoc v tísni získala 246 971 korun, které vynaloží na pomoc potřebným. Význam daru ocenil Vladimír Šutera, ředitel Nadace policistů a hasičů: "Finanční prostředky věnujeme ve prospěch dětí z neúplných rodin, jejichž otcové, policisté a hasiči zemřeli při výkonu služby. Chceme jim tímto pomoci, aby se necítily méněcennými v kolektivu svých spolužáků a mohly se zúčastňovat školních výletů, pořídit si školní pomůcky nebo oblečení."

Nadaci ČEZ (s původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již popáté za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v ČR podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku "FIREMNÍ TOP FILANTROP".

  


15. července 2009

vytisknout  e-mailem