Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konference pod záštitou Sdružení tajemníků

Koncem února se na pražském Výstavišti uskutečnila pod záštitou Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR konference nazvaná Vliv technologií inteligentních budov na zajištění bezpečnosti objektů.
   
Konferenci, navazující na několik tématicky příbuzných a souběžně probíhajících veletrhů (PRAGOALARM, PRAGOSEC 2009, PANELOVÝ DŮM 2009, OKNA-DVEŘE-SCHODY 2009), zorganizovala Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a další záštitu nad ní převzal také JUDr. Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR. Po zahájení workshopu doc. Mgr. Milanem Adámkem, PhD., proděkanem Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, přednesl úvodní příspěvek Ing. Jaromír Zajíček, tajemník děčínského magistrátu a předseda Sdružení tajemníků. Informoval o činnosti sdružení a o jedné z priorit - podpoře výměny zkušeností a pomoci v zavádění nových metod a technologií do úřadů a v zapojování měst a obcí do nejrůznějších projektů. Zdůraznil, že když se řekne veřejná správa, nejsou to jen úřady, ale je nutné si představit také celý komplex budov radnic, škol, nemocnic, kulturních, sportovních a společenských center a dalších objektů občanské vybavenosti, které města a obce nejen spravují, ale také do nich investují a zajišťují pro jejich bezproblémový chod ty nejmodernější technologie.
 
Připomněl, že v současnosti prochází Česká republika poměrně zajímavým, ale velice složitým obdobím. Na jednu stranu jsou zde nebývalé možnosti, jak využít prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. Na stranu druhou probíhá nepochybně útlum hospodářství, kdy veřejnoprávní celky začínají tvořit rezervy na pokrytí výpadků svých zdrojových daňových příjmů. Jaromír Zajíček upozornil, že naše země se nachází také v období, kdy se zavádí eGovernment na centrální, regionální i místní úrovni veřejné správy. Města i další veřejnoprávní subjekty budují IT centra a sítě metropolitního, regionálního i objektového charakteru. To vše je ideální příležitostí pro propojení informačních technologií v komplexní celek inteligentních budov.
  
V další části projevu zaznělo, že koncept inteligentních budov může přinést úspory provozních energií i lidských kapacit, zdokonalení bezpečnosti objektů, zvýšení komfortu osob a následně produktivity práce zaměstnanců. Rovněž může vést i k eliminaci rizik vzniku škod z nesprávného provozu budovy, například přehřátí místností a techniky. Nelze přehlédnout ani některá negativa, která však lze při dostatečné předvídavosti optimalizovat. Jedná se o zejména o prozatím poměrně vysoké investice vlivem náročných technologií a systémů a rovněž o technologicky i vzhledově poměrně obtížné včlenění systémů inteligentní budovy do stávajících objektů.
  
Na celodenním workshopu byla prezentována témata konceptu inteligentních budov, bezpečnosti jako integrální součásti správy objektů a související technologické podpory, možnosti integrace facility managementu a systému ochrany majetku. Své příspěvky přednesli zástupci stavební fakulty Českého vysokého učení technického Praha, fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, fakulty speciálního inženýrství Žilinské univerzity, Společnosti pro techniku prostředí, Asociace soukromých bezpečnostních služeb a představitelé několika komerčních subjektů. Vybrané příspěvky workshopu jsou umístěny na webových stránkách Sdružení tajemníků.
  
Zvláštností workshopu i celého veletrhu bylo jeho umístění – do provizorního velkého výstavního stanu, postaveného v místě vyhořelého levého křídla Veletržního paláce. Přesto, že za tenkou látkou stanu vydatně pršelo a ze všech stan byl slyšet hluk stavebních strojů, proběhly veletrhy i bezpečnostní workshop v příjemné a pracovité atmosféře a konferenční prostor byl prakticky zcela zaplněn posluchači.
  
Všichni účastnící workshopu se shodli na závěru, že bez zavádění inteligentních technologií do budov a jejich integrace do smysluplného celku, ale i bez jejich „inteligentní správy“ nelze dosahovat další efektivity provozu veřejného i soukromého majetku. Čas pro naplňování konceptů inteligentních budov právě přichází.
  
Text: Ing. Ivo Bělonohý, jednatel STMOÚ ČR

vytisknout  e-mailem