Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kazuistika Test Claimants in the Thin Cap Group Litigation – I.

Lexikon evropského práva  

Evropský soudní dvůr

Vykonstruované daňové operace

Skupina obchodních společností podala žaloby na vrácení daně nebo na náhradu škody týkající se daňových znevýhodnění při aplikaci britských právních ustanovení o podkapitalizaci spočívající ve financování společnosti prostřednictvím úvěru za účelem získání výhodnějšího daňového zacházení, zvláště pak toho, aby zaplacené úroky z úvěru byly bez výjimek odpočitatelné od zdanitelných zisků. Žalující společnosti napadaly zejména dodatečnou korporační daň zaplacenou na základě rozhodnutí nepovolit odpočet zaplacených úroků z jejich zdanitelných zisků, jakož i dodatečnou daň vyplývající z převedení úvěrů na vlastní kapitál provedeného těmito společnostmi.

Evropský soud v rozsudku ze dne 13. 3. 2007 o předběžné otázce dovodil, že dotčená vnitrostátní ustanovení, která stanoví překvalifikování úroků zaplacených společností - rezidentem z úvěru poskytnutého společností - nerezidentem na rozdělené zisky, se použijí výlučně na situace, kde společnost poskytující úvěr má určitý vliv na společnost přijímající úvěr nebo je sama ovládána společností, která má takový vliv. Předpisy, které směřují proti podkapitalizaci společností - rezidentů spřízněnou společností - nerezidentem, se týkají pouze situací, kde posledně uvedená společnost má určitý stupeň kontroly nad jinými společnostmi náležejícími k téže skupině, což jí umožňuje ovlivňovat rozhodování o tom, zda mají být tyto společnosti financovány prostřednictvím úvěru nebo vkladem do základního kapitálu.

V rámci skupiny společností riziko, že financování dceřiné společnosti bude strukturováno za účelem zorganizovat převod zisků do státu, kde tyto zisky podléhají nižší dani, obvykle neexistuje, jestliže všechny dotyčné společnosti podléhají v témže členském státě téže daňové sazbě. To však nevylučuje, že pravidla přijatá členským státem mohou v některých případech vytvářet omezení svobody usazování dotyčných společností.

Podle ustálené judikatury ESD může být vnitrostátní opatření omezující svobodu usazování odůvodněno, pokud se vztahuje jen na vykonstruované operace, jejichž cílem je obejít právní předpisy. Pouhá skutečnost, že společnosti rezidentovi je poskytnut úvěr spřízněnou společností usazenou v jiném členském státě, nemůže založit obecnou domněnku o zneužívání a odůvodnit opatření zasahující do výkonu základní svobody zaručené Smlouvou o ES.

Prof. JUDr. Richard Pomahač, Právnická fakulta Univerzity Karlovy
 

vytisknout  e-mailem