Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kam poputuje letošní titul Historické město roku?

V polovině dubna bude tradičně vyhlášeno Historické město roku 2009. Prestižní titul již po šestnácté uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska spolu s Ministerstvem kultury a Ministerstvem pro místní rozvoj.
 
Ústřední komise celostátního kola soutěže O cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace Městských památkových rezervací a Městských památkových zón ukončila návštěvy měst, která zvítězila v krajských kolech. Stejně jako v uplynulých ročnících mezi sebou letos soupeří města velká i malá, známé turistické lokality i místa, která se do povědomí široké veřejnosti teprve snaží proniknout. Mezi vítězi krajských kol můžeme mimo jiné najít Městskou část Praha 2, která se může chlubit světoznámou historií a čtvrtěmi jako Nové Město pražské, Vyšehrad či Královské Vinohrady. Soutěží také středočeský Beroun s pozůstatky středověkého opevnění a malebným Husovým náměstím, zrekonstruovaným v roce 2002 zásluhou Programu regenerace. Zejména za koncepčnost v péči o historické jádro města a kultivaci veřejné zeleně postoupil do celostátního kola husitský Tábor. O titul se ucházejí i západočeská města Cheb a Klatovy. Zatímco Cheb obdržel v minulém roce cenu za péči o zachování kulturního dědictví, Klatovy by rády uspěly zejména proto, že letos oslaví 750. výročí svého založení. Dalším kandidátem je Úštěk, nejmenší památková rezervace v republice. Ve vítězství věří i šestitisícová Jilemnice, která byla na titul nominována již v loňském roce.
 
Loni vyhrál Šternberk
Prvním oceněným městem se staly v roce 1995 Svitavy a zatím posledním nositelem této ceny je moravský Šternberk, který se mnoho let soutěži věnoval a získal i dvě nominace ústředního kola. Přičinila se o to zejména soustavná regenerace městské památkové rezervace. Současné moderní město s bohatou historií dokázalo za poslední roky velmi významně proměnit podobu svého historického jádra. Byla zmodernizována většina domů městské památkové zóny, komplikovanými restaurátorskými pracemi prošel mariánský sloup na Horním náměstí, postupně se obnovuje bývalý augustiniánský klášter a viditelné změny jsou patrné také na kostele Zvěstování Panny Marie spolu s morovým sloupem a nově objevenou studnou nacházející se v jeho blízkosti. Na revitalizaci Šternberka se nemalou měrou podíleli odborníci, místní politici, ale i samotní občané. Na jejich podporu město vytvořilo program, který umožnil přispívat na opravu fasád historických objektů v památkové zóně, a to i přesto, že nejsou zapsány mezi nemovité kulturní památky. Za zmínku stojí rovněž promyšlený informační systém – klikotoče.
 
Záchrana kulturního dědictví
Jak vlastně úspěšná soutěž vznikla? Květa Vitvarová, tajemnice Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, připomíná, že soutěž je součástí Programu regenerace Městských památkových rezervací a Městských památkových zón, který byl zahájen již v roce 1992.Program významně napomáhá ochraně historických sídel a záchraně kulturního dědictví. Funguje pomocí vícezdrojového financování, kdy je nutná peněžní spoluúčast vlastníka, státu i konkrétního města. Z Programu regenerace bylo dosud opraveno celkem 10 767 památek za 10 431 milion korun, z toho 3 967 milionů korun bylo získáno ze státního rozpočtu. I proto si již program našel příznivce prakticky po celém území České republiky. Díky legislativnímu ukotvení programu totiž umožnil městům a obcím starat se o kulturní dědictví v delším časovém horizontu. S potěšením lze kvitovat, že právě díky tomuto programu se v České republice viditelně zlepšil stav mnoha památkově chráněných území. Společně s památkami totiž dochází i k zásadní obnově infrastruktury, komunikací či bytového fondu. Zlepšuje se životní prostředí, vznikají nová pracovní místa a díky tomu dochází i k růstu životní úrovně.
 
Peníze i prestiž
Stejně jako většina předešlých proběhne letošní předávání cen ve Španělském sále Pražského hradu u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který letos připadá na 18. dubna. Stane se tak za účasti všech vítězů krajských kol. Vítěze soutěže O cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace Městských památkových rezervací a Městských památkových zón a titul Historické město roku však budeme znát již o tři dny dříve, tedy 15. dubna, kdy bude tento titul vyhlášen ve Španělském sále na slavnostním zasedání. Vítězné město se kromě titulu dočká i finanční odměny ve výši jednoho milionu korun. Všech čtrnáct nominovaných měst dostává při té příležitosti pamětní diplom a od loňského roku také částku sto tisíc korun od Ministerstva kultury, což jistě povzbudí zájem měst pro další roky. K nezaplacení pak jistě bude získaná prestiž a v neposlední řadě i zvýšený zájem místních obyvatel i turistů.
 
Text Alice Princová
Foto Irena Bartošová
  

 
První místa v rámci krajských kol soutěže O cenu za nejlepší přípravu a realizaci MPR a MPZ za rok 2009
 
Kraj
Město
Hlavní město Praha
Městská část Prahy 2
Středočeský kraj
Beroun
Jihočeský kraj
Tábor
Karlovarský kraj
Cheb
Plzeňský kraj
Klatovy
Ústecký kraj
Úštěk
Liberecký kraj
Jilemnice
Královéhradecký kraj
Jičín
Pardubický kraj
Jablonné nad Orlicí
Olomoucký kraj
Přerov
Jihomoravský kraj
Boskovice
Kraj Vysočina
Telč
Zlínský kraj
Uherské Hradiště
Moravskoslezský kraj
Nový Jičín

 

Přehled držitelů titulu Historické město roku

Rok
Město
1995
Svitavy
1996
Kadaň
1997
Třeboň
1998
Kroměříž
1999
Klášterec nad Ohří
2000
Kutná Hora
2001
Litomyšl
2002
Nový Jičín
2003
Prachatice
2004
Spálené Poříčí
2005
Františkovy Lázně
2006
Česká Kamenice
2007
Polná
2008
Jindřichův Hradec
2009
Šternberk
     
    
 

 

vytisknout  e-mailem