Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ISSS a V4 DIS 2011: Respektovaný summit

Při slavnostním zahájení čtrnáctého ročníku této akce vystoupili primátor Hradce Králové Zdeněk Fink, premiér České republiky Petr Nečas, první místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka, ministr vnitra České republiky Radek John, hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek za Asociaci krajů České republiky a Cosmas Zavazava z vedení Mezinárodní telekomunikační unie v Ženevě (ITU). Ve svém projevu premiér Petr Nečas zmínil dokument Rámec strategie konkurenceschopnosti, ve kterém byla Česká republika hodnocená jako málo konkurenceschopná. Tvůrci dokumentu, ekonomové z Národní ekonomické rady vlády, zde také definovali opatření na zlepšení této situace. Petr Nečas k tomu uvedl: „K realizaci nutných změn a opatření, které zmínil NERV, však potřebujeme elementární politickou shodu a vůli dotahovat věci do konce.“ Konkurenceschopnost se promítla i do označení Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost, jejíž činnost byla znovu obnovena.

V programu konference byl dán značný prostor informačním systémům měst, obcí a krajů či aplikacím GIS – hasiči například připravili aplikaci, pomocí níž lze v mapě zadat nalezení stanoviště nejbližší jednotky integrovaného záchranného systému. Ministerstvo vnitra představilo mimo jiné současnou situaci kolem registrů, ale i eSbírky a eLegislativy. Na komfortnější práci s právními dokumenty si ale budeme muset počkat do 1. 1. 2014.

Novinky z e-turismu

Souběžně s programem ISSS proběhla také mezinárodní konference V4DIS 2011, kde si již poosmé předali svoje zkušenosti zástupci veřejné správy zemí Visegrádské čtyřky. Své internetové projekty tak představili například Gdaňsk či Bratislava. Poslední dobou je čím dál patrnější snaha využívat v cestovním ruchu i technologie pro mobilní telefony. Bratislava tak připravila pro nastávající hokejové mistrovství světa mobilní aplikaci. Lze si ji stáhnout buď přes bluetooth nebo přes internet. Aplikace přitom nabízí jak užitečné informace pro návštěvníka mistrovství, tak jsou zde prezentována i vybraná zajímavá místa a různé doprovodné akce.
 
S dalším nápaditým využitím mobilních přístrojů se lze setkat u polského města Gdaňsk. Jeden z jejich portálů se totiž zaměřuje na místní pláže a umožňuje plavčíkům zasílat na web online informace o aktuálních podmínkách právě prostřednictvím mobilních telefonů. A jak by se vám líbilo přijít k památce a přes mobil si ji zobrazit trojrozměrně? Díky takzvané rozšířené realitě lze nasměrováním mobilu na určitý objekt ve městě získat řadu dalších informací, třeba zda je dům na prodej nebo se na displeji zobrazí to samé místo v jiné historické době.

Zajímavé příklady ze zahraničí představil Jakub Chour z CzechTourismu. Lze si tak prohlížet s mobilem v ruce například Holandsko nebo si ve Spojených státech v Tennessee připomenout místa americké občanské války, a to včetně bitevních linií. V diskusi pak zazněl i příklad ze Slovenska, kde si pro turisty tuto zajímavost připravilo město Šaľa.

vytisknout  e-mailem