Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Institut státní správy loni vyškolil více než osm tisíc lidí

Kurzy 

Kurzy a školení Institutu státní správy (ISS), školícího střediska pro státní správu při ministerstvu vnitra, umožnily téměř dvěma třetinám účastníků využít formy e-learningu.

Kurzů ISS se v minulém roce zúčastnilo celkem 8313 zaměstnanců správních úřadů, z toho prezenčních kurzů 3845 osob, e-learningové kurzy absolvovalo 4468 účastníků.

V loňském roce, podobně jako už v roce předcházejícím, jsme se soustředili na vzdělávání pracovníků státní správy v rámci přípravy na předsednictví EU,“ zdůrazňuje Lenka Ptáčková Melicharová, náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti, do jejíž sekce je ISS organizačně začleněn. „Naprostá většina účastníků našich kurzů přistupuje k přípravě na naše předsednictví velmi zodpovědně. Přestože patří k těm nejvíce vytíženým úředníkům, najdou si ve svém nabitém pracovním programu prostor pro tento druh vzdělávání. V praxi zejména tato skupina oceňuje e-learningovou formu kurzů.“

Kurzy zaměřené na předsednictví Evropské unie se dělí na kurzy specializované jazykové přípravy (angličtina, francouzština) a na kurzy institucionální přípravy, v jejichž rámci probíhá zejména výuka komunikace, vyjednávání a jednání v pracovních skupinách.

Prezenčních kurzů zaměřených na předsednictví Evropské unie se zúčastnily 2272 osoby, z toho 1423 zaměstnanci navštívili kurzy jazykové, 849 frekventantů se zúčastnilo kurzů institucionálních. Nejvíce účastníků (314) představovali zaměstnanci ministerstva vnitra, 179 účastníků vyslalo ministerstvo práce a sociálních věcí a 168 bylo z ministerstva financí. Celkem se prezenčních kurzů zaměřených na předsednictví Evropské unie zúčastnili zaměstnanci 51 státních institucí a úřadů státní správy.

E-learningových kurzů zaměřených na předsednictví se zúčastnili 1143 frekventanti z 55 správních úřadů. Kromě vzdělávání zaměstnanců v rámci přípravy na předsednictví EU zajišťuje ISS také vstupní vzdělávání pro nově nastupující zaměstnance státní správy a manažerské vzdělávání pro vedoucí zaměstnance na všech úrovních řízení.

E-learningové kurzy patří k nejprogresivnějším a zároveň i k nejoblíbenějším formám vzdělávání mezi zaměstnanci státních úřadů a organizací veřejné správy. ISS je pořádá od roku 2004. Za uplynulé čtyři roky se jich zúčastnilo celkem 19 521 absolventů, tedy skoro o čtvrtinu více, než kurzů prezenčních (16 231 osob celkem od roku 2002). „Tato moderní a účinná forma vzdělávání je pracovníky státní správy stále více vyhledávána především pro svoji snadnou přístupnost a flexibilitu, díky níž mohou účastníci kurzů optimálně skloubit svou potřebu po vzdělávání s časovými možnostmi. Z hlediska ISS jako poskytovatele kurzů patří k nejdůležitějším výhodám e-learningu vedle ekonomické výhodnosti také řešení kapacitních omezení Institutu daných počty míst v učebnách a možnostmi lektorů,“ říká Jaroslav Dvořák, vedoucí ISS.

E-learningový kurz Minimum o předsednictví byl na podzim loňského roku otevřen i pro veřejnost. Vstup do kurzu je bezplatný a zcela anonymní, účastník se nemusí nijak identifikovat. Kurz je přístupný na stránkách http://minimum.iss-edu.cz.

Mezi další novinky loňského roku patří otevření dvou e-learningových kurzů k problematice čerpání dotací z fondů Evropské unie. Jedná se o kurz Minimum o regionální a strukturální politice EU a navazující kurz Strukturální fondy a projekty v období 2007 - 2013.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 9/2008.

Text: – mj –

vytisknout  e-mailem