Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o schválení projektů Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2023 – 2. kolo

V souladu s vládou schválenou Strategií prevence kriminality v České republice na léta 2022 až 2027 (dále jen „Strategie“), kterou vláda schválila svým usnesením č. 276 dne 6. dubna 2022 a se souhlasem ministra vnitra byl dne 19. dubna 2023 vyhlášen Program prevence kriminality na místní úrovni na rok 2023 – 2. kolo (dále jen „2.kolo PPK 2023“).

Podmínky pro podávání žádostí byly součástí „Zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality na místní úrovni v roce 2023 – 2. kolo“ Nejdůležitější podmínky byly zachovány z předchozích dotačních výzev (soulad se Strategií, pracovní skupina prevence kriminality, manažer prevence kriminality, víceletá strategie PK na místní úrovni, bezpečnostní analýza atd.).

Priority, resp. strategické cíle 2. kola PPK 2023, byly:

  1. Podpora a rozvoj systému prevence kriminality v ČR.
  2. Pomoc obětem TČ a jejich podpora.
  3. Práce s pachateli trestné činnosti, prevence recidivy.
  4. Komplexní a koordinovaný přístup k bezpečnosti v rizikových lokalitách.
  5. Situační prevence kriminality a nové přístupy.
  6. Kriminalita páchaná dětmi a na dětech.
  7. Prevence kybernetické kriminality.

Žadatelem o dotaci z Programu PK mohly být standardně kraj, obec (nebo několik obcí či krajů, v případě že žádost podá jeden/a z nich) a též dobrovolný svazek obcí (DSO). Faktickým realizátorem dílčího preventivního projektu však může být kromě samosprávy také Policie ČR, nestátní nezisková organizace, příspěvková organizace a další osoby, se kterými příjemce dotace uzavře smlouvu. 

Po zveřejnění výzvy k podávání žádosti na internetových stránkách MV byla zpřístupněna webová aplikace RISPF – webový portál https://isprofin.mfcr.cz/rispf (dále jen „webová aplikace“). Žádost musela být podána pouze elektronicky prostřednictvím webového formuláře ve webové aplikaci pro každý projekt zvlášť.

Po vyplnění všech povinných náležitostí a připojení všech povinných příloh ve webové aplikaci si žadatel po „elektronickém odeslání žádosti“ nechal programem vygenerovat „formulář Žádosti“, na kterém bylo potvrzeno vyplnění a přiložení všech povinných náležitostí a příloh, které zahrnovaly celkové náklady vč. požadované dotace na projekt. Schválený formulář Žádosti musel být odeslán do datové schránky MV nejpozději do 31. května 2023.

Odbor prevence kriminality MV shromáždil žádosti, provedl kontrolu formálních náležitostí, úplnosti a správnosti žádostí podle kritérií uvedených v příloze č. 6 Zásad. Pokud v žádosti byly shledány formální nedostatky, byla vyřazena a projekt nebyl dále posuzován. V případě, že žádost nevykazovala formální nedostatky, byly předány k hodnocení „Komisi Republikového výboru pro prevenci kriminality pro výběr projektů Programu prevence kriminality na místní úrovni k poskytování dotací ze státního rozpočtu na rok 2023“. Žádosti vyřazené z formálních důvodů byly Komisi dány na vědomí.

Komise posuzovala 23 žádostí 21 žadatelů (obcí, měst a jednoho kraje). Celkové požadavky na dotaci jsou ve výši 6.749.926 Kč, z toho 5. 750.076 Kč na investice a 999.850 Kč na neinvestiční projekty.

Komise disponovala částkou 5.799.801,43 Kč.

Celkově Komise navrhuje Republikovému výboru pro prevenci kriminality k rozdělení dotace v součtu: 4.415.160 Kč, z toho 3.415.310 Kč k podpoře investičních projektů a 999.850 Kč na neinvestiční projekty.

Bližší informace jsou k dispozici v přiloženém Zápise (příloha č. 1) a Protokole o hlasování Komise (příloha č. 2).

Republikový výbor pro prevenci kriminality návrh Komise dne 27. června 2023 schválil a doporučil ministru vnitra k podpoře. Vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání PhDr. Jan Paďourek návrh RVPPK z pověření ministra vnitra schválil dne 12. července 2023.

V Praze dne 17. července 2023                                                      

JUDr. Michal Barbořík, v.r.
    ředitel odboru prevence kriminality MV
 

Příloha č. 1: Zápis z jednání Komise Republikového výboru pro prevenci kriminality pro výběr projektů Programu prevence kriminality k poskytování dotací ze státního rozpočtu na rok 2023-2.kolo

Příloha č. 2: Protokol o hlasování Komise Republikového výboru pro prevenci kriminality pro výběr projektů Programu prevence kriminality k poskytování dotací ze státního rozpočtu na rok 2023-2.kolo (tzv. tabulka hlasování)

vytisknout  e-mailem