Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Historicky první certifikovaný kurz Středoevropské policejní akademie byl zahájen v Praze

Středoevropská policejní akademie (MEPA) slaví v roce 2022 třicet let své existence a jedním ze symbolických dárků je nová podoba hlavní vzdělávací aktivity této mezinárodní organizace.  V roce 2021 byl tzv. hlavní kurz, který má za sebou 28. úspěšných ročníků, v Rakousku v rámci Národního kvalifikačního rámce předložen k certifikaci a schválen pro úroveň 5 Evropského kvalifikačního rámce (https://www.qualifikationsregister.at/public/qualification/94/).

Sedmitýdenní kurz pro celkem dvacet šest účastníků ze sedmi členských zemí MEPA včetně tří českých účastníků byl slavnostně zahájen 1. srpna 2022 v Praze. Česká republika tradičně organizuje první týden kurzu, který se tentokrát uskutečnil  v prostorách Vyšší policejní školy a Střední policejní školy MV v Praze. Při pořádání Ministerstvo vnitra od počátku úzce spolupracuje s Policejní akademií České republiky v Praze a ze strany Policie ČR je spolupracujícím subjektem Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy.

Účast na úvodním týdnu Certifikovaného kurzu v ČR byla účastníky hodnocena bezprostředně po akci pozitivně. Podle dotazníku je 80% účastníků přesvědčeno, že témata mezinárodní policejní práce byla probrána dostatečně. Speciálně v dotaznících ocenili české experty s referáty na témata:  internetová kriminalita, pátrání, nelegální migrace, drogová kriminalita, obchod s lidmi, organizovaná kriminalita.

Program kurzu se neskládá pouze z přednášek a exkurzí, významnou součástí je práce v menších skupinách. Výsledky skupinové práce formou workshopu na vybraném modelovém případu budou účastníci v závěru kurzu v září 2022 prezentovat před mezinárodní komisí v Budapešti. Posledním ověřením získaných znalostí a dovedností před získáním osvědčení  bude ústní odborný pohovor, při kterém účastníci zodpoví dotazy položené zkušební komisí.

Ministerstvo vnitra vnímá mezinárodní policejní vzdělávání jako významnou součást zahraniční spolupráce a vzdělávací kurz s mezinárodní certifikací přispívá k vzájemnému předávání profesních zkušeností v oblasti boje proti přeshraniční kriminalitě a k zvýšení bezpečnosti v jednotlivých zemích MEPA.

  

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem