Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Efektivní a jednotná příprava

Institut pokračuje ve školení pracovníků kontaktních míst Czech POINT a rozšiřuje kurz o nové aktuální funkcionality
 
Institut pro místní správu Praha zabezpečuje od 20. listopadu 2008 z pověření Ministerstva vnitra školení pracovníků kontaktních míst Czech POINT. Pověření jedné organizace vytvořením systému školení má zajistit efektivní a především jednotnou přípravu těch zaměstnanců, kteří práci na kontaktním místě Czech POINT vykonávají.
 
Institut pro místní správu Praha má v oblasti přípravy vzdělávacích kurzů mnohaletou zkušenost, neboť působí jako vzdělávací instituce nabízející úředníkům územních samosprávných celků širokou škálu akreditovaných vzdělávacích programů pro prohlubování kvalifikace podle zákona č. 312/2002 Sb. Jednodenní kurz „Práce s portálem Czech POINT“ je akreditován jako průběžné vzdělávání pro územní samosprávné celky s časovou dotací devíti výukových hodin. Při přípravě obsahu kurzu zaměstnanci Institutu úzce spolupracovali s příslušnými ministerstvy - poskytovateli dat. Nezanedbatelným kladem celého kurzu je, že posluchači v jeho průběhu získají jednotné garantované informace.
 
Graf Graf
Během prvního měsíce jednotného systému vzdělávání proškolil Institut ve svém vzdělávacím středisku v Benešově v sedmi kurzech celkem 151 pracovníků kontaktních míst. Z hodnotících dotazníků vyplývá, že posluchači na kurzu kladně hodnotili především možnost praktického nácviku práce s jednotlivými formuláři. Tomuto nácviku je během kurzu věnována velká pozornost. S kladným ohlasem se setkávají také pracovní sešity, které posluchače provázejí krok za krokem při vyplňování formulářů. Navíc mají posluchači možnost na konci školení zanechat na sebe e-mailový kontakt, na který zaměstnanci Institutu průběžně zasílají aktuální informace k portálu Czech POINT.
 
Na portálu Czech POINT byly 1. ledna 2009 spuštěny tři nové funkcionality: Bodové hodnocení řidičů, Seznam kvalifikovaných dodavatelů, Registr účastníků Modulu autovraků. Institut proto již koncem roku 2008 začal připravovat tři eLearningové kurzy pro nové funkcionality, které pro již proškolené asistenty kontaktních míst Czech POINT zpřístupnil na svých webových stránkách. V těchto modulech proškolil Institut eLearningovou formou 1046 posluchačů v kurzu Bodové hodnocení řidičů, 222 osob v kurzu Registr účastníků Modulu autovraků a 721 posluchačů v kurzu Seznam kvalifikovaných dodavatelů (viz graf). Celkem se ke studiu těchto nových modulů přihlásilo 1989 studujících. Tři nové funkcionality portálu Czech POINT byly od ledna 2009 zařazeny rovněž do prezenčního kurzu „Práce s portálem Czech POINT“, aktuální stav zachycuje následující tabulka.  
   
 

Kurz „Práce s portálem Czech POINT“   

 
 
 
 
M

 
  
O
 
 
D
 
 
U
 
 
L
 

 
 
1
 informační gramotnost v oblasti Czech POINT
 administrativní bezpečnost
 správní poplatky
 2  výpis z katastru nemovitostí
 3  výpis z obchodního rejstříku a podání
 4  výpis z živnostenského rejstříku
 5  výpis z rejstříku trestů
 6  výpis ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů
 7  výpis z bodového hodnocení řidiče
 8  registr účastníků modul autovraků
 
Během ledna a února 2009 proškolil Institut v osmi kurzech celkem 119 asistentů kontaktních míst Czech POINT. Od konce února 2009 došlo k rozšíření obsahu modulu Rejstřík trestů o novou agendu, a tou je možnost vystavení výpisů z rejstříku trestů, které spadají do manuálního zpracování. I tato agenda byla zařazena jak do prezenční formy kurzů, tak do formy eLearningové a expedována všem již proškoleným asistentům kontaktních míst Czech POINT.
   
Podle letošního plánu spuštění nových funkcionalit portálu Czech POINT se předpokládá zprovoznění následujících agend:
  1. možnost získání výpisu z insolvenčního rejstříku
  2. výstupy z informačního systému InfoSOUD
  3. bezdlužnost na zdravotním pojištění
  4. potvrzení o bezdlužnosti na pojistném na sociální zabezpečení.
Nové funkcionality budou mít nepochybně velký vliv na podobu kurzu práce s portálem Czech POINT. Institut je připraven zařadit do svých vzdělávacích programů modul pro novou funkcionalitu do dvou týdnů od získání podkladů nutných k vytvoření kvalitního výukového obsahu.
 
Souběžně se školením asistentů kontaktních míst Czech POINT Institut v průběhu ledna a února školil manažery vzdělávání eGON center krajů a obcí s rozšířenou působností. Manažeři eGON center budou zajišťovat školení zaměstnanců a členů zastupitelstev územních samosprávných celků v problematikách eGovernmentu. Je proto nezbytné zajistit jejich důkladnou odbornou přípravu. V průběhu prosince 2008 zaměstnanci Institutu připravili strukturu a obsah komplexního kurzu Základní kompetence manažera vzdělávání eGON centra, práce s LMS ELEV a portálem Czech POINT.
 
Obsah kurzu vychází ze Strategie implementace eGovernmentu. Cílem kurzu je seznámit manažery vzdělávání eGON center s jejich základními kompetencemi a úkoly. Kurz je orientován na získání základních teoretických znalostí i praktických dovedností práce s výukovým prostředím ELEV (uživatelské i administrátorské rozhraní). Pozornost je rovněž věnována obecným principům práce s portálem Czech POINT. Vedle toho Institut připravil kurz Pedagogické minimum pro školitele v eGovernmentu, v němž je akcentována problematika vzdělávání dospělých s důrazem na přehled vyučovacích metod a forem a zásady práce s didaktickou technikou. V neposlední řadě je v kurzu věnována pozornost praktickému nácviku komunikačních dovedností. Kurz Základní kompetence manažera vzdělávání eGON centra dosud absolvovalo 189 účastníků a kurzu Pedagogické minimum pro školitele v eGovernmentu se zatím zúčastnilo 143 manažerů vzdělávání eGON center krajů a obcí s rozšířenou působností.
 
Pevně věříme, že komplexně pojatý systém vzdělávání pracovníků kontaktních míst Czech POINT a manažerů vzdělávání eGON center přispěje ke kvalitnímu fungování Czech POINTu jako jednoho ze základních kamenů eGovernmentu - moderního, přátelského a efektivního úřadu.
 
Text PhDr. Martin SOUKUP, Ph.D., Institut pro místní správu Praha
           

vytisknout  e-mailem