Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kopřivnice: Zkušenosti s ekologizací provozu radnice

Město Kopřivnice bylo mezi organizacemi, které získaly na 5. Národní konferenci kvality cenu Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě, a to stříbrný stupeň – „Organizace dobré veřejné služby“ za aplikaci modelu CAF. Radnice je kromě toho aktivní i v oblasti ekologizace provozu úřadu a zaznamenala úspěch v podobě ocenění za nejlepší energetický tým města. Město Kopřivnice, které je od roku 2004 řádným členem asociace Národní sítě Zdravých měst ČR, se snaží zvyšovat kvalitu života svých obyvatel, vytváří podmínky pro udržitelný rozvoj a podporuje zdravý životní styl.
 
 
V roce 2005 byl pracovníky kopřivnické radnice sestaven tzv. Plán ekologizace provozu městského úřadu, jehož účelem bylo přiblížit provoz úřadu principům udržitelného rozvoje, snížit provozní náklady a jít v této oblasti příkladem občanům i jiným institucím ve městě. Plán byl rozdělen do osmi cílů, kterými byly úspora materiálu a minimalizace odpadu, zavádění energeticky úsporných opatření s pozitivním dopadem na životní prostředí v oblastech elektrické energie, pohonných hmot a tepla, maximální využití recyklovaných materiálů a ekologicky šetrných výrobků, úspora vody a podpora zdravého životního stylu.
  
 
Výsledky hodnocení, které proběhly koncem loňského roku jsou velmi pozitivní a ukázaly, že hlavní úkoly byly splněny. Jde především o to, že zaměstnanci jsou si vědomi nutnosti změny přístupu k životnímu prostředí a chovají se v tomto směru mnohem zodpovědněji než před rokem 2005, kdy plán ekologizace vznikal. Důsledná separace odpadu a využívání jednostranně potištěných papírů, recyklovaných materiálů či ekologicky šetrných čistících prostředků jsou dnes pro zaměstnance úřadu zcela běžnými záležitostmi. Sleduje se energetická náročnost nakupovaných spotřebičů a samozřejmostí je také snaha o maximální efektivnost při užívání služebních aut. Kromě toho se hovoří také o možnosti zavedení služebních kol.
 
Mimo to se kopřivnická radnice před rokem zapojila do mezinárodního projektu MODEL, což nyní přineslo první plody ovoce v podobě ocenění za nejlepší energetický tým města. Slavnostní vyhlášení ceny proběhlo v Bruselu dne 9. února 2009 v rámci tradiční akce nazvané „Týden udržitelné energetiky“ a Kopřivnici se jej podařilo získat v konkurenci osmi členských zemí Evropské unie. Hlavním cílem projektu MODEL, koordinovaného francouzskou organizací Energie-Cités, je pomoci zástupcům měst stát se modelem pro ostatní občany a instituce na poli racionálního využívání energie.
 
 
Jedním z prvních kroků v rámci projektu bylo sestavení energetického týmu. Tento tým, složený ze zástupců vedení města, příslušných odborů a externích spolupracovníků, začal okamžitě pracovat na zavádění tzv. energetického managementu, tedy jednotného systému sledování a vyhodnocování údajů o spotřebě energie, nezbytného pro účinnou správu majetku. Součástí procesu zavádění energetického managementu je také proškolení členů týmu, zástupců příspěvkových organizací a dalších zájemců, formulace dlouhodobé vize a cílů v oblasti energetické budoucnosti města a zpracování městského energetického plánu. Dále byl vytvořen vzorový energetický audit na budovu městského úřadu a realizována osvětová akce pro místní obyvatele „Den udržitelné energetiky“. Součástí osvětové akce, která se konala 20. září před budovou bývalého městského úřadu byla k vidění putovní výstava „Imagine“, jejímž účelem je zvýšit povědomí obyvatelstva o otázkách spojených s budoucností města, zejména ve vztahu k energii a kvalitě životního prostředí. Na stejném místě se mohli občané s odborníky z firmy Porsenna poradit, jak ušetřit za energii.
  
V roce 2009 bude projekt pokračovat vytvořením a schválením Energetického plánu města, další sérií školení a také osvětou pro obyvatele města na poli realizace úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie. Vedení města se také netají komplexním projektem energetické rekonstrukce budovy úřadu, která nejen zásadně promění tvář úřadu, ale současně městu ušetří nemalou částku výdajů za energie.
 
 
Text: Ing. Mgr. Lucie Petříčková, odbor vzdělávání a vnějších vztahů MěÚ Kopřivnice

vytisknout  e-mailem