Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záruka bezpečnější budoucnosti Ostravska

V Moravskoslezském kraji byla letos v červnu dokončena výstavba Integrovaného bezpečnostního centra, které bude koncem roku letošního roku uvedeno do provozu. Cesta k jeho realizaci byla dlouhá. Počátky sahají do devadesátých let minulého století, kdy se zrodila myšlenka na spolupráci záchranných složek při řešení mimořádných událostí na území města Ostravy.
 
Již v roce 1993 se Integrovaný záchranný systém města Ostravy stal nedílnou součástí fungování moravskoslezské metropole a zároveň základem pro celostátní systém, jež byl legislativně zakotven v roce 2000. Tehdy vybudované Centrum tísňového volání Ostrava (CTV) je dodnes úspěšně fungujícím prostorově sdruženým dispečerským pracovištěm složek integrovaného záchranného systému (IZS). Společně zde vedle sebe pracují příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Policie České republiky, strážníci Městské policie Ostrava a dispečeři Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje. Centrum tísňového volání Ostrava je pracovištěm pro řešení mimořádných událostí na území města Ostravy. Slouží k rychlé a účinné koordinaci složek IZS. Základním principem je sdružený příjem tísňových volání, vyslání potřebných sil a prostředků, informační podpora veliteli zásahu a následná koordinace jednotlivých záchranných akcí.
 
Centrum tísňového volání je rovněž schopno přijímat a vyhodnocovat informace z elektronické ostrahy objektů, elektrické požární signalizace, systému sledování polohy služebních vozidel. Jsou zde zpracovávány informace o meteorologické situaci, o stavu ovzduší, o hladinách a průtocích řek v rámci celého povodí řeky Odry a přijímány informace z metanových čidel. Z pracoviště CTV lze zabezpečovat varování a vyrozumění obyvatel, ale i funkcionářů orgánů samosprávy, institucí státní správy a dalších organizací v případě řešení krizových situací.
 
Ostravské centrum tísňového volání jako první v České republice zahájilo systémový příjem tísňových SMS zpráv od tělesně postižených obyvatel města Ostravy. V současné době se připravuje rozšíření této služby na území dalších měst a obcí Moravskoslezského kraje.
 
Základním prvkem celého systému CTV je dispečerský sál. V současné době je tvořen jedenácti multifunkčními dispečerskými pracovišti, rozdělenými mezi čtyři základní složky IZS. Z každého pracoviště je možno vést případ od začátku až do konce. Dispečer má k tomu všechny potřebné komunikační prostředky – linkové, rádiové, fonické i datové. I když se vedle celoevropského čísla tísňového volání stále používají i národní čísla, systém je navržen takovým způsobem, aby se choval homogenně a dispečeři CTV tak mohli v komplikovaných a náročných situacích účinně koordinovat svůj postup.
 
Jednotliví dispečeři mají rovněž okamžitý přehled o stavu a vybavení jednotlivých prostředků policie, záchranné zdravotnické služby, hasičů, o jejich posádkách a dislokaci na území města. Součástí systému CTV je i pracoviště krizového štábu města Ostravy, vybavené potřebným technologickým a informačním zázemím pro práci městských krizových orgánů.
 
Ve čtrnáctileté historii CTV jeho dispečeři řešili celou řadu mimořádných událostí a krizových situací. Skutečný test kapacity, odolnosti systému a schopností lidí přišel krátce po zahájení jeho provozu. V červenci roku 1997 se prostory centra staly na tři týdny základnou havarijní komise města Ostravy. Byly odsud řízeny a koordinovány všechny záchranné, evakuační a zabezpečovací práce v průběhu katastrofální povodně. Povodeň tehdy zasáhla jednu třetinu města (asi 70 kilometrů čtverečních) a zaplavila více než dva tisíce domů a stovky objektů. Přímo tak ohrozila životy desetitisíců obyvatel a závažným způsobem ochromila chod města.Díky systémovému a technickému řešení CTV a profesionalitě všech dispečerů se podařilo úspěšně koordinovat všechny činnosti. Rovněž díky enormnímu nasazení všech hasičů a ostatních složek IZS a jejich výborné spolupráci se podařilo zabránit daleko větším ztrátám na lidských životech a majetku.
 
I v následujících letech CTV se osvědčila úzká spolupráce složek IZS na jednom pracovišti. Z celé řady událostí stojí za zmínku ty nejnáročnější – zřícení stropů módního domu Ostravica v roce 2000, koordinace nasazených jednotek a pomoci při povodních v roce 2002 nebo komplikovaný zásah při úniku plynu do rozestavěného kolektoru pod pěší zónou v centru Ostravy v roce 2004.Posledními velkými událostmi, které prověřily CTV a celý systém IZS v  kraji, byla jarní povodeň v roce 2007, tragická srážka dvou tramvají v dubnu 2008, železniční neštěstí ve Studénce v srpnu 2008 a bleskové povodně v červnu 2009.
 
Vznik krajského pracoviště
Dne 1. ledna 2001 v rámci nového administrativního uspořádání České republiky vznikl současně s dalšími třinácti kraji také Moravskoslezský kraj. Již v červenci 2001 byla zpracována Koncepce budování centra tísňového volání Moravskoslezského kraje, která byla následně schválena Bezpečnostní radou kraje. Koncepce vycházela ze zkušeností činnosti ostravského CTV, na jejichž základě bylo rozhodnuto vybudovat prostorově sdružené dispečerské a operační středisko složek IZS pro příjem tísňových volání z území celého kraje na národních tísňových linkách (150, 155, 156 a 158) a tísňové lince 112 s tím, že toto pracoviště bude zároveň vysílat síly a prostředky složek IZS z území celého kraje k likvidaci mimořádných událostí.
 
Myšlenka jednoho krajského pracoviště složek IZS, vybaveného špičkovou informační a komunikační technologií, při současném zrušení patnácti stávajících operačních a dispečerských pracovišť složek IZS v jednotlivých okresech, se ukázala velmi progresivní. Následně po roce 2005 totiž centrální orgány České republiky odsouhlasily koncepci krajských operačních a dispečerských pracovišť složek IZS. Centrum tísňového volání Moravskoslezského kraje zahrnuje nejvyšší stupeň spolupráce – technologickou i prostorovou integraci současně.
 
Při posuzování výběru dislokace krajského CTV byly vzaty v úvahu tři varianty řešení – výstavba objektu na „zelené louce“, přestavba stávajícího ostravského CTV a využití některého ze stávajících objektů partnerů projektu.Ekonomické posouzení ukázalo, že přestavba stávajících prostor CTV je neuskutečnitelná, neboť prostorové nároky navrhovaného řešení nelze splnit. Na druhé straně výstavba na „zelené louce“ byla zhodnocena jako ekonomicky nejméně výhodná.
 
Statutární město Ostrava koncem roku 2002 nabídlo pro účely krajského CTV nedostavěnou budovu – objekt META, jež byl původně stavěn jako chráněné dílny výrobního družstva invalidů. Po provedené architektonické studii a ekonomické analýze bylo rozhodnuto, že objekt bude vhodný nejen k realizaci krajského centra tísňového volání, ale že lze do něj umístit i další potřebná pracoviště složek IZS, města a kraje, která se společně podílejí na řešení mimořádných událostí a krizových stavů. Vzhledem k multifunkčnosti objektu byl celý projekt nazván Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje (IBC).V březnu 2004 podepsali hejtman Moravskoslezského kraje, ostravský primátor a ministr vnitra podepsali Memorandum o výstavbě a provozování Integrovaného bezpečnostního centra.
 
Kromě srdce celého objektu – krajského centra tísňového volání, zde naleznou místo také záchranáři zdravotnické záchranné služby, kteří se sem po dokončení přestěhují ze svého výjezdového střediska na Varenské ulici, a strážníci městské policie. Ti v nové budově naleznou místo pro své ředitelství a oddělení školení a výcviku, sídlící v dnes již nevyhovujících prostorách na Hlubinské ulici. Bude zde umístěna také nová služebna městské policie pro  centrum města. Prostory IBC poskytnou rovněž zázemí a pracoviště pro krajské i městské orgány krizového řízení.  
 
Financování projektu a průběh stavby
Město a kraj si nechaly společně v roce 2006 zpracovat projektovou dokumentaci a dohodly se s Ministerstvem vnitra, dalším ze tří partnerů projektu IBC, na společném financování jeho výstavby a provozu. Investor IBC – Moravskoslezský kraj – podal žádost na spolufinancování stavby z prostředků Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Moravskoslezsko (ROP). Řídícím orgánem tohoto regionu byl projekt schválen a podepsáním smlouvy o spolufinancování byla realizace projektu IBC zahájena.
 
Byla sepsána smlouva s dodavatelem celého objektu Integrovaného bezpečnostního centra. Vítězem výběrového řízení se stalo sdružení stavebních a technologických firem z regionu. Stavbu IBC slavnostně zahájili všichni partneři projektu na konferenci Open days 2008, jedné z celoevropské řady regionálních konferencí, jednajících o příležitostech regionů a úloze Evropské unie při podpoře rozvoje regionů členských zemí, která se uskutečnila v Ostravě dne 2. října 2008.
 
Již necelý týden poté byl rozestavěný skelet spolu s přilehlými pozemky předán dodavateli stavby. Od té doby mohli občané a hosté města Ostravy, projíždějící nebo procházející kolem, vidět čilý stavební ruch. Stavba byla zahájena odstrojováním a čištěním železobetonového skeletu, zpevňováním základů a budováním nové kanalizační přípojky pro objekt IBC. Krátce na to nastoupili zedníci a počátkem února 2009 byly k vidění již rostoucí nové zdi budoucího krajského bezpečnostního centra. Od začátku roku 2010 již objekt vévodil svému okolí nepřehlédnutelnou fasádou a netradičním architektonickým řešením. Stavba a montáž technologií IBC pak byly v polovině letošního roku dokončeny, následně proběhnou rozsáhlé testy všech jeho systémů. V případě bezchybného provozu posléze mohou představitelé kraje, města, Ministerstva vnitra a všech složek integrovaného záchranného systému, kteří budou v IBC pracovat, dát souhlas se zahájením ostrého provozu.
 
Co bude vznik nového Integrovaného bezpečnostního centra pro občany Moravskoslezského kraje znamenat? Budou sem svedena volání na tísňová čísla z území celého kraje. Svou činnost ukončí stávající Centrum tísňového volání v Ostravě a všechna další operační střediska hasičů, zdravotnické záchranné služby a policie v Moravskoslezském kraji. Z tohoto jediného místa pak budou předávány pokyny k výjezdu záchranných a zásahových jednotek do všech stanic a sídel hasičů, záchranné služby a policie v kraji. Ti k zásahům budou vyjíždět ze svých stanic stejně jako doposud. Jejich práce a činnost na místě zásahu bude nově řízena a koordinována z jediného společného prostoru. Stejně jako dnes v CTV Ostrava, budou i v novém IBC všichni dispečeři spolupracovat ve společném sále. K dispozici budou mít tu nejmodernější technologii a špičkovou informační podporu k tomu, aby rychle a účinně zvládli nejen všechny malé případy, ale i velké havárie, mimořádné události a krizové situace na území celého kraje. Obyvatelé kraje tak v Integrovaném bezpečnostním centru získají špičkové pracoviště na světové úrovni, které jim poskytne garanci bezpečného života a bezpečných domovů.  

text Ing. Petr Faster,
Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

vytisknout  e-mailem