Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česko dál pomáhá. Do Arménie dorazily roušky a ochranné rukavice ze zásob Ministerstva vnitra

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček informoval o situaci kolem pandemie covid-19. Zatímco minulý týden Česko zaslalo ochranné prostředky Francii, v úterý 24. listopadu 2020 dorazila pomoc ze zásob Ministerstva vnitra (MV) do Arménie. 

Ve středu 25. listopadu 2020 opět jednal ÚKŠ. Jan Hamáček na základě aktuálních statistik informoval, že stále nelze jednoznačně říci, zda se situace definitivně zlepšuje. „Čísla neklesají tak rychle, jak bychom si přáli, a počty nakažených jsou stále vysoké. Zatím nelze říct, zda budeme uvolňovat, klíčové budou statistiky v dalších dnech. Jsem ale opatrný,“ uvedl Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že pandemii je stále potřeba brát vážně a dodržovat opatření. V případě, že Ministerstvo zdravotnictví rozhodne o vyšším využití antigenních testů, zapojí se do organizace také složky IZS. Už dnes však Hasičský záchranný sbor po dohodě s Centrálním řídícím týmem počítá s rozšířením svých mobilních odběrových míst. Těch je v tuto chvíli 17 a za měsíc fungování týmy odebraly 10 925 vzorků.

Pomoc do zahraničí

Pandemie covidu-19 podle ministra vnitra ukázala, jak je pomoc ze zahraničí nezbytná. Česko dosud získalo pomoc v hodnotě přes 130 milionů Kč. Jde především o plicní ventilátory z Rakouska, Německa, Maďarska, Holandska, Izraele a NATO.

 „Sami jsme před měsícem byli vděční za zásilky plicních ventilátorů od Evropské komise, NATO, Maďarska nebo Rakouska. Proto nezůstáváme pozadu, a pokud můžeme, pomáháme i my a ostatním státům zasíláme ochranné prostředky z našich kapacit,“ vysvětil předseda ÚKŠ. Česko pomáhá těm státům, které o to požádají, a pokud je to množné, posílá pomoc v rozsahu, který země potřebují. V úterý 24. listopadu 2020 dorazil do Arménie vojenský speciál se 100 000 roušek a 43 000 ochranných rukavic ze zásob MV. Minulý týden jsme poskytli 1 milion ochranných rukavic Francii a jsme připraveni pomáhat i nadále.

Česká republika pomáhala i na jaře

  • V březnu jsme zaslali 10 000 obleků do Itálie a dalších 10 000 do Španělska. Dále jsme například zapůjčili 500 000 roušek a 25 000 respirátorů Slovinsku.
  • V dubnu jsme darovali 1 mil. roušek Severní Makedonii.
  • Rovněž jsme poskytli 70 000 roušek, 10 000 respirátorů, 10 000 rukavic a další obleky a brýle San Marinu.

Mezinárodní pomoc České republiky nemá pouze podobu zásilek zdravotnického materiálu. Letos v dubnu jsme např. vyslyšeli řeckou žádost o pomoc na boj s epidemií koronaviru mezi žadateli o azyl v tamních uprchlických táborech. Šlo o materiální dar v hodnotě 4,3 mil. Kč, jednalo se o hygienické potřeby, nafukovací matrace, spací pytle či např. deky. V březnu poskytla Česká republika část kapacity letadel svého leteckého mostu pro přepravu pomoci jiných států.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem