Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

České „stonožkové“ děti poslaly zimní oblečení svým syrským vrstevníkům

V pondělí 20. ledna 2014 přistál na letišti v jordánském hlavním městě Ammánu vojenský speciál s několika tunami zimního oblečení pro syrské děti a jejich rodiče v jordánských uprchlických táborech.  

Sbírku oblečení uspořádalo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s hnutím Na vlastních nohou - Stonožka na přelomu letošního roku. I přes velmi krátkou dobu, za kterou bylo nutno celou akci zorganizovat a realizovat, se k pomoci přihlásilo kolem stovky subjektů: od základních a mateřských škol přes gymnázia až po dětské domovy nebo farnosti. České děti sebraly skoro 20 tun oblečení pro uprchlé syrské děti postižené válečným konfliktem v jejich zemi. 
 
Delegace vedená 1. náměstkem ministra vnitra Lubomírem Metnarem předala v komunitním centru ve městě Mafraq materiální pomoc zástupcům jordánských nevládních organizací. Její následnou distribuci do tábora nebo přímo syrským rodinám zajišťuje organizace Helping Refugees in Jordan/Mercy Corps. Delegace dále navštívila dvě uprchlické rodiny a pokračovala do uprchlického tábora v Zátarí, kde myšlenka uspořádat sbírku zimního oblečení pro uprchlíky vznikla. „Když jsme byli v Zátarí loni na začátku prosince v rámci projektu MEDEVAC, zjistili jsme, že jedním z hlavních problémů v táboře je zoufalý nedostatek zimního oblečení,“ vysvětlil Lubomír Metnar a dodal: „Těmi, kdo při podobných konfliktech, jako je ten v Sýrii, trpí nejvíce, jsou pochopitelně děti. Je tedy symbolické, že pomoc pro ně díky Stonožce zajišťují jejich čeští, válkou nepoznamenaní vrstevníci.“ V Zátarí následovala prohlídka dětského centra Dreamland, provozovaného taktéž organizací Mercy Corps, ve kterém dětští syrští uprchlíci tráví čas pod vedením dobrovolníků z celého světa.
 
Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, založené roku 1990 Češkou žijící v Norsku, paní Bělou Jensen, je humanitární a mírovou organizací, v níž děti pomáhají jiným dětem. V hnutí dnes pracují tisíce dětí a stovky učitelů nejen v českých školách, ale i na Slovensku, v Norsku, Polsku a Kanadě. Jeho zakladatelka ke sbírce říká: „My, dospělí, nejsme schopni se inteligentně domluvit a používáme zbraně, a tím pádem bereme spoustě dětí právo na to nejcennější, právo na dětství. Stonožkové děti sice posílají materiální pomoc, ale s ní hlavně svoji lásku, a dávají tím naději postiženým dětem na trochu dobra do budoucna."
 
Česká republika si plně uvědomuje, že dlouhotrvající konflikt v Sýrii způsobuje velké utrpení lidem, kteří jsou nuceni odejít ze svých domovů, a rovněž přináší problémy státům, které se Sýrií sousedí a kam vlny uprchlíků směřují. Snaží se proto v rámci svých možností pomáhat, ať již poskytováním přímé finanční podpory nebo účastí na humanitárních programech směřujících ke zlepšení situace lidí, jejichž životy narušila válka.
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

 

vytisknout  e-mailem