Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

České děti zachraňují malé syrské uprchlíky před mrazem

České "stonožkové" děti sebraly skoro 20 tun oblečení pro uprchlé syrské děti postižené válečným konfliktem v jejich zemi. 

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s hnutím Na vlastních nohou Stonožka uspořádalo před Vánoci sbírku teplého oblečení. Do sběru se zapojila téměř stovka škol z celého Česka. Především děti vybraly skoro 20 tun oblečení.
 
„Ministerstvo vnitra se rozhodlo uspořádat sbírku poté, co první náměstek ministra vnitra Lubomír Metnar navštívil v prosinci loňského roku uprchlický tábor v jordánském Zátarí, kde viděl neutěšenou situaci. Polovinu osazenstva tábora tvoří malé děti a je tam zima. Tak jsme se rozhodli s pomocí Stonožky paní Běly Jensen uspořádat „stonožkovou“ sbírku teplého dětského oblečení a to se podařilo. Děti, které sbíraly oblečení byly úžasné, patří jim můj veliký dík. Svoz a třídění zajistilo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Charitou ČR. Ministerstvem zahraničních věcí předá pomoc v Ammánu. Do celého projektu je ještě zapojena Armáda ČR, která zajišťuje přepravu,“ prozradila vrchní ředitelka sekce kabinet ministra vnitra Jana Malíková.
 
Teplé oblečení v tuto chvíli třídí dobrovolníci z Charity ČR ve skladu Ministerstva vnitra ve Svojšicích u Kolína.
 
„Při třídění oblečení se střídáme s kolegy, kteří pomáhají při Tříkrálové sbírce. Zde ve Svojšicích nyní pomáhá zhruba 10–12 lidí. Třídění probíhá tak, že Charita ČR třídí oblečení například na zimní bundy, svetry, tedy podle toho, co syrské děti nejvíce potřebují. Z toho, co se bude posílat do Jordánska, už máme polovinu roztříděnou. Odhadujeme, že hotovo bychom měli mít do konce tohoto týdne,“ sdělila Světlana Porche, vedoucí střediska migrace Arcidiecézní charity Praha.
 
Do sbírky děti přinesly spoustu kvalitního oblečení, často se jednalo o nepoužité, či dokonce nové kusy. Oblečení se třídí do pytlů podle druhu a dále podle věku dětí. Do jednoho pytle se vejde cca 10 kg teplého zimního oblečení. Celkem bude armádním speciálem odvezeno malým Syřanům 300 pytlů humanitární pomoci, tedy zhruba 3 tuny oblečení. Zbylé nasbírané věci budou uloženy a při nejbližší příležitosti odvezeny syrským dětem do dalších zemí, kam prchají před válečným konfliktem.
 
Pomoc ve školách organizovalo hnutí Na vlastních nohou Stonožka. Více o pomoci prozradila prezidentka Běla Jensen: „Ráda bych poděkovala všem, co se na sbírce podíleli, nejvíce samozřejmě školám, ale sběru oblečení se účastnily také fary, charity, mateřské školy, gymnázia a rodiny. Takový největší bonbónek pro mě byl starosta Josef Hora z Chodova u Karlových Varů, který přemýšlel, jak to zařídí, když jsou prázdniny, aby lidé mohli nosit věci do sbírky. Nakonec požádal městskou policii a lidé tam mohli nosit oblečení 24 hodin denně.“
 
Po setřídění bude pomoc syrským dětem za pomoci Armády ČR a Zastupitelského úřadu v Ammánu odvezena 20. ledna 2014 do Jordánska, kde bude následně distribuována.
 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations


 

vytisknout  e-mailem