Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Celostátní setkání krajanů-reemigrantů

Spolek Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel pořádá v sobotu 8. října 2016 v Litoměřicích celostátní setkání krajanů pod názvem „Tři vlny reemigrace krajanů do vlasti: přínos a perspektivy“. 

V letošním roce uplyne 30 let od Černobylské havárie a 25 let od návratu českých krajanů z oblasti Černobylu na území „vlasti předků“. Praxe ukazuje, že se krajané z této vlny reemigrace úspěšně adaptovali a integrovali v ČR, stejně jako Volyňští Češi z první poválečné vlny návratu krajanů do vlasti. Aktuálně probíhá nová, třetí vlna reemigrace krajanů z území Ukrajiny, na němž se podílí i Ministerstvo vnitra ČR. Záštitu této akci tak mimo jiné udělil i ministr vnitra Milan Chovanec.

Součástí celostátního setkání krajanů z Ukrajiny bude i konference, na které vystoupí řada odborníků s příspěvky k analýze průběhu reemigrace a sami krajané, kteří přiblíží osobní příběhy a zkušenosti přesídlených krajanů. Tato akce významně podporuje sdílení a prezentaci zkušeností s průběhem integrace tří generací krajanů z Ukrajiny v České republice. Doprovodným programem budou výstavy „Tvorba krajanů“ (malba, fotografie, rukodělné výrobky apod.) a „Česká stopa na území carského Ruska a bývalého SSSR a návrat krajanů do vlasti“.

Program celostátního setkání naleznete v příloze. Brífink pro média se koná v hotelu Koliba (Litoměřice, Českolipská 2100) dne 8. 10. 2016 v 9:20 hod.

Podrobnější informace k uvedenému setkání včetně brífinku pro média vám poskytne předseda Rady černobylských a novodobých reemigrantů doc. Boris Iljuk,CSc. - tel. +420 607 841 327.

vytisknout  e-mailem