Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Avízo - neformální setkání k ukončení procesu registrací v souvislosti s prodloužením dočasné ochrany a připravovanému zákonu Lex Ukrajina 7

Dovolujeme si vás pozvat na neformální setkání k ukončení procesu registrací v souvislosti s prodloužením dočasné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny a připravovanému zákonu Lex Ukrajina 7. Setkání se za účasti ředitelky odboru azylové a migrační politiky Pavly Novotné uskuteční ve středu 3. dubna 2024 od 10.00 hodin. Na setkání vám představíme i podrobnější statistická data, která se nám podařilo získat v rámci registračního procesu. 

Z kapacitních důvodů je pro účast na setkání nutná akreditace. Potvrzení účasti nám prosím zasílejte do úterý 2. dubna do 16.00 hodin na adresu press@mvcr.cz.

Institut dočasné ochranyje na evropské úrovni časově omezen do března 2025. Držitelé dočasné ochrany, kteří pobývají na území České republiky, měli dočasnou ochranu platnou do konce března 2024. K dalšímu prodloužení (do března 2025) bylo nutné se registrovat. Dne 15. 3. 2024 byl proces těchto registrací ukončen.

O dalším postupu po březnu r. 2025 bude Evropská unie jednat ve druhém čtvrtletí 2024. Jako pravděpodobné se jeví další prodloužení. Česká republika stejně jako v minulých letech připravuje novelu zákona Lex Ukrajina, který institut dočasné ochrany prodlouží na další časové období. Zákon současně ukrajinským uprchlíkům nad rámec již nyní možného sloučení rodiny rozšíří možnost „vystoupit” ze statusu dočasné ochrany a získat obvyklý pobytový statut ve formě dlouhodobého pobytu.

Informace pro sdělovací prostředky

Kdy

středa 3. dubna 2024

Čas

od 10.00 hodin

Kde

budova Ministerstva vnitra, Nad Štolou 3, Praha 7 – Letná

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

vytisknout  e-mailem