Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Asistenti prevence kriminality ve Štětí po necelých dvou měsících činnosti

Z podnětu odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra jsem se rozhodl zrekapitulovat dosavadní průběh projektu Asistent prevence kriminality ve městě Štětí, jejich přístup k práci a mé postřehy z pozice mentora místního projektu.  

Předně je třeba si uvědomit, že opravdu samostatná práce asistentů započala v našem městě 1. června 2012, tudíž je relativně krátká doba na první hodnocení jejich výkonnosti. I přes tento fakt je překvapující, jakých výsledků oba asistenti doposud dosáhli.
 
Po vstupním proškolení, které proběhlo 19. a 20. dubna, oba asistenti Alojz Dirda a Ludvík Misiak, vykonávali svou činnost v pracovní dny a byli přiděleni na denní směnu. Ta jim začínala v 7.00 a končila v 15.30. Tímto přicházeli asistenti průběžně do kontaktu se všemi strážníky MP Štětí a začali objevovat specifika výkonu své i jejich činnosti a následné synergie vyplývající ze vzájemné spolupráce. Zároveň s tím si Ludvík i Alojz pozvolna začali zprvu nedůvěřivé a v řadě případů i skeptické strážníky naklánět na svou stranu. Ne každý strážník byl totiž ochotný věřit tomu, že oba asistenti budou chodit včas do služby a budou schopni nestranně řešit situace, do kterých se při své práci dostanou. Ale jak oba chlapi dokázali, když mám chuť něco dělat a vidím ve své práci smysl, není problém být v práci dříve, než musím, a případně i déle, eventuálně být k dispozici i ve svém osobním volnu! A to nejen pro městskou policii, ale identický „servis“ poskytovat také Policii ČR. 
 
Všichni strážníci bez výjimky byli překvapeni tím, že asistenti odcházejí do výkonu směny již před 7.00 a navíc s úsměvem na tváři. To je další charakteristický rys, který se bezprostředně váže k Alojzovi i Ludvíkovi. Svým neutuchajícím entuziazmem a osobním příkladem doslova nakazili každého, kdo je při výkonu služby potkal nebo je případně zná z osobního života. Tím si samozřejmě oba začali naklánět na svou stranu také veřejnost. Je potěšitelné, že již po tak krátké době mne občané města zastavují a pochvalují si, že - cituji – je konečně někdo v ulicích města vidět a dělá něco pro udržení veřejného pořádku. Z podstaty programu Úsvit a specifika katastru našeho města, respektive navazující činnosti hlídek MP, je tento fakt zcela pochopitelný, ale je překvapivé, že občané města toto zaregistrovali již tak brzy.
 
Během měsíce května jsme si společně s Ludvíkem i Alojzem určili dva cíle, které bychom chtěli do konce kalendářního roku splnit a které by před občany prezentovaly výsledek naší činnosti.
 
Jako první byl úkol zvýšení bezpečnosti v centru města, konkrétně na Novém náměstí a v blízkosti obchodního domu, kde se pravidelně vyskytovali místní nepřizpůsobiví občané, kteří zde žebráním, znečišťováním veřejného prostranství a hlavně popíjením alkoholu znepříjemňovali život majoritní, bezproblémové části obyvatel. Že se asistenti ujali své role zodpovědně, je možné dokázat statistikou pokut udělených za porušení místní obecně závazné vyhlášky týkající se popíjení alkoholu na vybraných veřejně přístupných místech. Za celý rok 2011 bylo těchto pokut uděleno celkem 77 a v letošním roce bylo do 19. července. uděleno těchto pokut pouze 24. V případě, že bude udržen nynější trend, odvažuji se tvrdit, že na konci roku se toto číslo nedostane přes 50. 
 
Jako druhý úkol jsme si stanovili uklidnění situace v místní sociálně vyloučené lokalitě. Tím je mimo jiné myšlen veřejný pořádek, který je bohužel problémem každé takovéto lokality. Nezanedbatelným krokem, který k plnění úkolu přispěl, byla bezpochyby schůzka obyvatel této lokality s vedením města, městské policie, sociálního odboru městského úřadu a asistentů prevence kriminality, kterou Ludvík s Alojzem vyvolali a která se konala 31. května. Nyní se při rozhovorech s občany potvrzuje můj subjektivní pocit, že tato lokalita se pomalu stává čistější a klidnější a tím pádem také příjemnější k životu. Konečné hodnocení uděláme v prosinci tohoto roku, ale již teď je možné dovozovat, že pokud se nestane něco výjimečného a nečekaného, bude úkol splněn.

Závěrem si dovolím přepis komentáře, který byl přidán dne 17. července. ke článku popisujícímu práci asistentů prevence kriminality ve Štětí na stránkách Litoměřického deníku: „No konečně se naše menšina začala ukazovat i v jiném světle. Škoda jen, že takovýchto lidí je opravdu málo. No třeba jednou dojde na jejich slova a někdy se zařadí mezi nás "pracující" lid. Každopádně, držím palce a doufám, že tito asistenti se budou ukazovat i v jiných městech...                

 Na fotografii zleva: Ludvík Misiak, Mgr. Radek Jiránek (OPK MV), Alojz Dirda, Milan Novák

 Na fotografii zleva: Ludvík Misiak, Mgr. Radek Jiránek (OPK MV), Alojz Dirda, Milan Novák

 

Autor: Milan Novák, strážník pověřený plněním některých úkolů při řízení MP Štětí, mentor APK města Štětí, koordinátor prevence kriminality pro město Štětí (24. 7. 2012)                                                                                                    

vytisknout  e-mailem