Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Asistenti prevence kriminality v Aši

Asistenti prevence kriminality jsou prodlouženou rukou a očima městských strážníků. 

„Zrovna jdu z hřiště za bývalým AKS. Holky se tam houpaly na houpačkách, říkám jim, to se nestydíte? Kolik je vám let, už jste skoro slečny, koukáte po klukách a lezete po houpačkách, který jsou pro šestiletý děcka? Řekl jsem jim to po dobrém, trochu v legraci. Vzaly to a okamžitě slezly, snad si to vezmou k srdci… Ke každému si člověk musí najít ten správný přístup,“ tohle říkal Mikuláš Balog, když si sedal ke stolu ve služebně Městské policie v Aši k rozhovoru.
 
Už druhý měsíc pracuje v Aši jako asistent prevence kriminality. Město hledalo dva asistenty výběrovým řízením, do kterého se přihlásili tři zájemci. Vybráni byli zmíněný Mikuláš Balog a Jiří Gütler. Ti jsou zaměstnanci městského úřadu a placeni jsou z větší části z dotace, kterou poskytlo v rámci prevence kriminality ministerstvo vnitra. V ulicích se pohybují od června. „Asistenti prošli na začátku června školením a od té doby jsou v ulicích, kde se osvědčili,“ doplnil řídící MěP v Aši Richard Kosík. Pracovní dobu mají různou, dle aktuální potřeby, ale pokud není zrovna nic mimořádného, tak jednomu začíná pracovní doba v sedm hodin ráno, v půl čtvrté odpoledne ho vystřídá kolega. „Podle informací ze školení chodí ve většině případů tito preventisté ve dvou, ale to jsme nechtěli. Nám šlo o to, aby byli v ulicích co nejdelší dobu, od rána do večera, někdy se služba protáhne až do tří v noci,“ vysvětlil Dalibor Bláha.
 
Ten je mentorem asistentů, úkoluje je, přebírá podněty z terénu, od občanů a dále je pak řeší. „Jejich službu uzpůsobujeme potřebám města, aby nám byli k ruce. Zaměřují se především na bezdomovce a ve spolupráci s námi na prostitutky. Celkově na veřejný pořádek. Nejvíce se pohybují ve středu města, na Okružní u nádraží, na Geipelovce, nahoře na Hlavní, u dětských hřišť. Zde se jednoznačně osvědčili. Nemají žádné pravomoci, nejsou ozbrojeni, dělají to, na co stačí. Ostatní podněty přebíráme my a řešíme je. Lidé oba asistenty v ulicích kvitují s povděkem. V podstatě vymizelo žebrání a obtěžování bezdomovci u prodejen, v pasáži, Mikuláš je také honí, aby po sobě uklízeli. On je pro tuhle práci skvělý, zná terén, zná tu spoustu lidí a umí s nimi správně komunikovat, má i respekt. A oproti nám má jednu výhodu. Je Rom a oni ho berou. Zatímco nám hned říkají, že jsme rasisti, když jim něco vytýkáme,“ dodal Dalibor Bláha. „Zaměřili jsme se na pořádek i dole na Chebské ulici, aby tam nebyl binec kolem kontejnerů, šlapu na paty bezdomovcům, nutím je po sobě uklízet, protože vím, kdo kde dělá nepořádek. A výsledek? Podívejte se za budovu bývalého obchoďáku, je tam pořádek. Já dobře vím, kdo tam nechal krabice od vína, tak si to po sobě musí uklidit. A oni to skutečně udělají. Stejně tak když šlapka posedává na schodech před nádražím. Říkám jí, co tu děláš, na vlak nečekáš, už žádný nejede a co ty odpadky kolem, posbírej to a jdi někam jinam, tady nemáš co posedávat. Otravuji ji tak dlouho, dokud neuklidí. Oni už si někteří bezdomovci stěžovali, že za nimi pořád chodím, že je sleduju, že je otravuju, ale proč bych nechodil, nedělám nic, co bych nemohl. Vždyť oni taky pořád otravovali lidi před obchody, v průchodu, tohle se podařilo vyřešit,“ doplnil M. Balog. „S bezdomovci je to těžké, oni jsou nepostižitelní, pokud nejde o trestný čin, nemůžeme s nimi nic dělat, jen dávat pokuty, které oni nezaplatí a nic jim za to nehrozí. Jediné, co na ně platí, je to, že jim sebereme jejich pití. Hodně nám pomohla vyhláška o zákazu pití alkoholu na vyhrazených místech. Můžeme jim zabavit alkohol a to je pro ně největší trest. Takže se s nimi domluvíme. Jděte jinam nebo vám ho sebereme. A oni raději zmizí. No a asistenti už ví, kde se scházejí, a ohlídají je, donutí je uklidit si po sobě. Je to výborné, hodně nám to pomáhá.
Pokud jde o ašské bezdomovce, dozvěděli jsme se, že všichni mají příjem, který jim dovolí zajistit si bydlení na ubytovně. Někteří z těchto zhruba sedmi lidí přebývají v domě v Příbramské ulici. „Mohou bydlet na ubytovně, ale musí dodržovat určité podmínky, jenže to je pro ně často problém. I ten, kdo nemá kde bydlet, má možnost se vykoupat. To bylo dojednáno s provozovatelem ubytovny v Dukelské ulici. Ale není mi známo, že by tuto možnost někdo z bezdomovců využil,“ řekl řídící MěP R. Kosík. Naštěstí v Aši bezdomovců není moc. A těm, kteří byli například postrachem nakupujících lidí, „pomáhali“ jim s odvozem košíků za mince v nich vložené, ztěžují jejich pouliční život asistenti. „Z našeho pohledu by bylo ideální, kdyby byl v terénu ještě minimálně jeden asistent. Mohou se této problematice věnovat plných osm hodin a nikdo je nikam neodvolá. Jako nejúčinnější platí na bezdomovce, když si mají po sobě nepořádek uklidit. Jakmile spatří preventistu, který nese pytle na odpad, mizí. Práce se opravdu bojí,“ doplnil s úsměvem řídící MěP R. Kosík.                
                         
Asistenti jsou v terénu osm hodin, nic jiného nemají na práci než sledovat, co se děje, reagovat na problém, v případě potřeby nás zavolat. Moc nám to pomáhá. Lidi se na ně obracejí s podněty. Městu to jednoznačně prospívá, mám od lidí zpětnou vazbu. Vždyť u městské policie dělám dvacet let, známí mi říkají, o moc se to zlepšilo. Nebo mi říkají, co by se ještě mohlo vychytat,“ dodal D. Bláha. „Povedlo se mi i zjednat pořádek v Údolní ulici, kde v jednom domě nájemníci dělali hluk, lidi si stěžovali… Domluvil jsem se, že si dáme kafe a pokecáme si o tom. Domlouval jsem jim, aby pochopili, že jejich muzika nemůže vyřvávat a rušit ostatní. No a polepšili se, pomohlo to. Nebo jsem upozornil provozovatele barů, aby nenalévali lidem, kteří jsou prokazatelně už opilí. Budeš mít problém, i na to jsou zákony, naleješ někomu, na kom je vidět, že už pil, a dostaneš pokutu tisíc korun, dá se to prokázat. Pro někoho je tisíc korun hodně, tak přece jen zvažují, co se jim vyplatí. Chce to trochu nátlak, ale v mezích,“ vyprávěl zkušenosti Mikuláš Balog a přidal i postřehy z jiného soudku.
 
„Na Chebské ulici jsem se dal do řeči s dětmi. Jsou tam čtyři kluci, kteří by rádi hráli fotbal. Znám se s jedním trenérem, zkusím s ním domluvit, jestli by mohli chodit kopat, co to obnáší. I tohle je výsledek toho, že jsme v terénu, v kontaktu s lidmi.“
 
V krátké době budou na základě výběrového zařízení posíleni městští strážníci o další tři asistenty prevence kriminality. To by také mělo být ve městě znát. Jejich navýšení odsouhlasili zastupitelé, stejně tak rozpočtovou změnu, která zajistí prostředky na jejich financování.
 

Informuje: Dalibor Bláha, mentor asistentů prevence kriminality v Aši a strážník MP

vytisknout  e-mailem