Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce „KUŘÁK“ – nelegální nákupy policisty

Za nelegální nákupy neokolkovaných tabákových výrobků v prostoru bezcelní zóny letiště byl zadržen policista z Ředitelství služby cizinecké policie, Inspektorátu cizinecké policie mezinárodního letiště Praha Ruzyně. 

Prověřování probíhalo v součinnosti s vedením letiště Praha Ruzyně. V jeho průběhu byla zadokumentována dlouhodobě prováděná nezákonná činnost policisty, který nejméně od května letošního roku až do současné doby ve 43 případech nakoupil tabákové výrobky v bezcelní zóně. Za zboží v hodnotě téměř 200.000,- Kč, které od letošního května nakoupil, nezaplatil povinnou platbu. Policista nakupoval nejen ve svém volnu, ale i v době služby. Ke vstupu do vyhrazených prostor letiště zneužíval svého služebního postavení, které ho opravňovalo ke vstupu do těchto prostor pouze za účelem plnění služebních povinností. Dále policista umožňoval neoprávněný vstup do vyhrazených prostor letiště i dalším osobám, a to bez jakékoli kontroly. K nákupům používal padělané nebo pozměněné palubní lístky. Zakoupené zboží bez toho, aby zaplatil povinnou platbu, vynášel z bezcelní zóny a odvážel služebními dopravními prostředky policie.
 
Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 byl podán návrh na zahájení trestního stíhání podezřelého policisty pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a přečin podvodu.
 
Státní zástupce jej akceptoval.
 
Znepokojující na celém případu je zjištění o nekontrolovaném pohybu osob ve vyhrazených prostorách letiště a s tím související ohrožení bezpečnosti.
 
 
Radka Sandorová 
tisková mluvčí
Inspekce Policie České republiky

vytisknout  e-mailem