Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zahraniční pomoc Ministerstva vnitra

Ve světle dlouhodobě obtížné migrační a azylové situace v Evropě a jejím sousedství se Ministerstvo vnitra podílí na jejím řešení prostřednictvím několika aktivit. 

Pomoc_na_miste_-_logo-cz-color.jpg

English English

Program Pomoc na místě

Program Pomoc na místě vznikl v roce 2015 jako reakce na válku v Sýrii a vlnu migrace, která se v návaznosti na ní vzedmula.

Stálý program Pomoc na místě spravuje odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra a spolu se zdravotně humanitárním programem MEDEVAC tvoří humanitární a asistenční opatření Ministerstva vnitra na pomoc zemím s velkými uprchlickými populacemi a zemím, které čelí velkým migračním tlakům. Z programu Pomoc na místě jsou udělovány peněžní dary do zahraničí určené na asistenci uprchlíkům v místě jejich prvního vysídlení, osobám vnitřně vysídleným a osobám, které se navrátily do země svého původu. Dále jsou poskytovány dary na posilování azylového a migračního systému, ochrany hranic a na boj proti nelegální migraci. Příjemci těchto finančních příspěvků jsou vládní partneři, mezinárodní organizace a mezinárodní nevládní organizace.

Od roku 2015 se Pomoc na místě zaměřuje na tři prioritní regiony - Blízký východ, Balkán a region Sahelu a severní Afriky. V těchto oblastech se kromě bilaterální spolupráce Ministerstvo vnitra snaží pro zvýšení dopadu intervencí realizovat též projekty ve spolupráci s ostatními členskými zeměmi Evropské unie.

V roce 2023 činil rozpočet programu 150 mil. Kč a byly podpořeny projekty na východní středomořské migrační trase (v Jordánsku, Libanonu, Řecku a na Kypru), na centrální středomořské migrační trase (v Tunisku, Libyi a na Maltě) a na západní středomořské migrační trase (v Senegalu). Z programu byly také podpořeny projekty v Arménii a Turecku, a to z důvodu mimořádných událostí, které v těchto zemích v roce 2023 nastaly.
 

Podrobné informace o programu a podpořených projektech naleznete ve výročních zprávách

ZPMV_2-53s.jpg
Děti v táboře pro syrské uprchlíky Azraq v Jordánsku. © MV ČR (foto: Štěpán Lohr)

  

vytisknout  e-mailem